SARAJEVO

Poduzeti prvi koraci za ukidanje kosovskih carina na bh. proizvode

Srna

24.1.2019

Delegacija BiH zatražila je danas u Sarajevu od predstavnika vlasti u Prištini da takse od 100 posto na robu iz BiH budu privremeno ukinute, a da se uporedo traži rješenje i za nesmetano kretanje ljudi i reguliranje viznog režima.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara u tehničkom mandatu saopćeno je da je delegacija BiH insistirala na što hitnijem rješavanju problema kako bi bila spriječena daljnja šteta po privrednike u BiH.

Dvije strane su se saglasile da su današnjim razgovorima otvorena vrata daljnjem dijalogu te da u što kraćem periodu nadležne institucije trebaju  pronaći najbolja rješenja za postojeće prepreke u kretanju ljudi, robe i usluga.

Prištinska delegacija informirat će nadležne organe o inicijativi BiH, uz isticanje potrebe da u što skorije vrijeme budu stvoreni uvjeti za rješavanje pitanja priznavanje dokumenata i vizne liberalizacije između BiH i Kosova.

Sastanku su, osim zvaničnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i resornog ministarstva iz Prištine, prisustvovali i predstavnici CEFTA-e.

Majlinda Hafizi, predstavnik Ministarstva finansija Albanije, koja trenutno predsjedava CEFTA-om, naglasila je važnost poštovanja CEFTA sporazuma u kontekstu daljnjih integracijskih procesa te izrazila uvjerenje da će u ovom slučaju u najskorije vrijeme biti pronađeno adekvatno rješenje u interesu obje strane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.