SAOPĆENJE

Bh. blok: SDA i HDZ drže građane Federacije BiH kao taoce

Saopćili su kako su na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH poručili su da budžet FBiH u ovoj situaciji ne treba i ne smije usvajati u hitnoj proceduri upravo očekujući blokadu isplata

S jedne od pres-konferencija. Arhiv

Avaz.ba

24.1.2019

Iz Bh. bloka oštro su reagirali na najave da bi od 1. februara mogle stati sve isplate, uključujući i penzije, iz budžeta FBiH zbog nezasjedanja Doma naroda.

Saopćili su kako su na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH poručili da budžet FBiH u ovoj situaciji ne treba i ne smije usvajati u hitnoj proceduri upravo očekujući blokadu isplata zbog nezasjedanja Doma naroda.

- Iz tog razloga predlagali smo zaključak Vladi FBiH o privremenom finansiranju koje bi omogućilo nesmetane isplate penzija, ali i davanja za najugroženije kategorije stanovništva. Zbog brzopletosti Vlade i insistiranja na vlastitim interesima unutar budžeta, kao što je, između ostalog, i povišica plaća izabranim službenicama, sada smo u situaciji da je vršenje isplata neizvjesno - saopćili su.

Naveli su da su već naglasili da je za usvajanje budžeta nepohodno sastajanje zajedničkih tijela oba doma koja još nisu ni imenovana. 

- Sada smo u situaciji da SDA i HDZ drže građane FBiH taocima bez naznaka da su ovu krizu sposobni riješiti u narednih pet dana. Prilikom donošenja ove odluke Vlada i premijer Novalić bili su svjesni posljedica koje će takva odluka proizvesti te su time i najodgovorniji za ono što može uslijediti – dodatno ugrožavanje najugroženijih s katastrofalnim posljedicama. Trenutna situacija pokazuje da je potez Bh. bloka da predloži izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bio ispravan i državotvoran. Da smo ostavili Predstavnički dom bez rukovodstva, danas bi i on bio u blokadi i talac HDZ-a i SDA jednako kao što je to Dom naroda - saopćeno je iz Bh. bloka.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.