IZJAVE

Cvijanović u Beču: Političko Sarajevo paraliziralo je BiH

Ona je ocijenila da je bitno da RS gradi prijateljstvo i kontakte sa Austrijom, koja je veoma važan vanjskotrgovinski partner i investitor

Cvijanović: Nemate kredibilne sagovornike sa kojima se možete dogovarati. Arhiv

Srna

24.1.2019

Predsjednica RS Željka Cvijanović rekla je danas u Beču da je RS, nakon izbora, veoma brzo formirala vlast i usvojila ključne dokumente, ali da je političko Sarajevo, uvjetovanjem konstituiranja institucija, dovelo do potpune paralize na nivou BiH.

Cvijanović je, nakon sastanka sa šefom poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije Johanom Gudenusom, izjavila Srni da Vlada RS uspješno funkcionira, dok je na nivou BiH, nakon konstituiranja Predsjedništva, sve drugo nekonstituirano, uključujući i Vijeće ministara.

Ona je podsjetila da su partije iz političkog Sarajeva blokadom i uvjetovanjem formiranja Vijeća ministara zaustavile mnoga pitanja, među kojima i evropski put BiH.

- Nemate kredibilne sagovornike s kojima se možete dogovarati i koji mogu da u okviru mehanizma koordinacije preuzimaju i izvršavaju određene obaveze. To je realnost koja potvrđuje da je BiH mnogo godina, nažalost, prilično neuspješan eksperiment. Mi smo htjeli da sa svoje strane damo podsticaj nekim pozitivnim procesima u okviru BiH, ali za takve stvari treba da imate partnere, koji to očito ne žele - naglasila je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je bitno da Republika Srpska gradi prijateljstvo i kontakte sa Austrijom, koja je veoma važan vanjskotrgovinski partner i investitor u RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.