AUTORSKA PRAVA

Zašto Udruženje filmskih radnika BiH želi smjenu Josipa Merdže

UFRBiH nezadovoljan zbog oduzete licence

Merdžo: Odbacujemo neistinite tvrdnje

Piše: E. BAKIĆ

25.1.2019

Udruženja filmskih radnika (UFR) u Bosni i Hercegovini, koje okuplja više od 100 članova, jučer je javnosti uputilo otvoreno pismo u kojem se traži razrješenje Josipa Merdže s mjesta direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Razlog za ovaj zahtjev je, kako navode, niz nezakonitih radnji koje je Merdžo poduzeo kao rukovodilac Instituta u odnosu na Udruženje.

Štetna odluka

Iz UFR-a ističu da im je 16. oktobra 2015. dodijeljena dozvola za kolektivno ostvarivanje prava na naknadu za kablovsko reemitiranje audiovizuelnih sadržaja, čime su domaći autori prvi put stekli mogućnost da se staraju o autorskim pravima samostalno, odnosno putem Udruženja. Dodaju, međutim, da je nakon imenovanja Merdže za direktora Instituta Udruženju oduzeta dozvola bez provođenja postupka i bez utvrđivanja bilo kakvih nedostataka, te je data Udruzi filmske industrije sa sjedištem u Kiseljaku (UFI).

- Na svaki pravni lijek koji je pokrenulo Udruženje direktor Instituta je donosio novu odluku na našu štetu, a u koristi Udruge filmske industrije. Zbog toga smo se u više navrata obraćali Upravnoj inspekciji i Tužilaštvu BiH – navode iz Udruženja i ističu da Merdžo nije poštovao ni odluke Suda BiH.

Merdžo nam je kategorički ustvrdio da je otvoreno pismo Udruženja puno neistina, a jedna od njih je da je Sud BiH donio odluku o vraćanju dozvole.

Dugoročna tema

- Ovo pismo je tipičan primjer kada propadnu sve zakonske mogućnosti da se onda krene u etiketiranje i diskreditiranje – kaže.

S druge strane, reditelj Pjer Žalica nije htio ulaziti u srž otvorenog pisma, a, kako je naveo, svi članovi su upoznati s njegovim sadržajem.


- Ovdje svako svoju priču vodi. Ne vjerujem da će se situacija riješiti u skorije vrijeme. Naprotiv, vući će se ova tema još - kazao je kratko Žalica.

UFI: Naši članovi su legalni nosioci prava

Predsjednik Upravnog odbora Udruge filmske industrije iz Kiseljaka Antonio Beus jučer je za „Avaz“ kazao da institucije rade svoj posao.

- Članovi UFR-a najbolje znaju zbog čega su ta prava njima oduzeta, a nama data. Svakako odluka Instituta je najrelevantnija. Autorima niko ne osporava autorstvo, ali se prava trebaju detektirati ugovorom. Ako neko može da pokaže da je nosilac prava, onda njemu idu plaćanja i naknada – poručio je Beus.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.