NA LICU MJESTA

FUP uhapsio dr. Anelu Kasumović, direktoricu Doma zdravlja Bihać

Uhapšena i dvojica uposlenika ove zdravstvene ustanove

E. Trako

25.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Pripadnici Federalne uprave policije su, prema nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, jutros uhapsili direktoricu Doma zdravlja Bihać dr. Anelu Kasumović, a trenutno se vrši i pretres ove ustanove, javlja "Avazov" novinar s lica mjesta.

Jedan od razloga hapšenja i pretresa u Domu zdravlja Bihać je, kako saznajemo, i provjera diploma uposlenih ljekara i medicinskog osoblja. Indikativno je da je ova akcija uslijedila nakon nedavnog izuzimanja dokumentacije iz Centra za obrazovanje odraslih "Multilingua" iz Sanskog Mosta.

Osim direktorice, uhapšeni su i A.L. i N.L. koji su bili pomagači, odnosno posrednici u primanju mita.

Kako nam je potvrđeno, pretresi se vrše na osnovu naredbe Općinskog suda Bihać, a prema nalogu Tužilaštva.

Iz Tužilaštva USK su za Avaz.ba kazali da zasad nemaju komentara, ali da će sve informacije o akciji biti poznate u toku dana.

Još nisu poznati motivi za akciju policije i Tužilaštva, ali se pretpostavlja da to ima veze sa zapošljavanjem 38 osoba u ovoj zdravstvenoj ustanovi tokom prošle godine, ali i koruptivnim radnjama.

O tome su mediji saznali nakon posljednje vanredne sjednice Vlade USK na kojoj su razriješeni skoro svi upravni odbori zdravstvenih ustanova jer su otkriveni brojni slučajevi zapošljavanja novih osoba i pored moratorija na zapošljavanje koji je donijela nova Vlada, s premijerom Mustafom Ružnićem na čelu.

Također je objelodanjeno da nedostaju sredstva za isplate plaća po kolektivnom ugovoru, zbog čega je Sindikat ljekara i stomatologa najavio, pa za izvjesno vrijeme zamrznuo štrajk.

Dr. Anela Kasumović imenovana je prošle godine na poziciju direktora nakon jednog poništenog konkursa i velikih političko-pravnih borbi DF-a da Kasumović ospore imenovanje, iako su je prethodno predložili na ovu poziciju kao v. d. direktora kada su obnašali vlast u Vladi bivšeg premijera Rošića.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.