KULTURNO BLAGO

"Krivajina" vila proglašena nacionalnim spomenikom: Zavidovićka ljepotica pod zaštitom države

Prvi put useljena 1900. godine i zadržala prvobitni izgled

Vila je podsjetnik na ranu epohu industrijalizacije u BiH

Piše: A. MEMIŠEVIĆ

26.1.2019

Na sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika prihvaćena je inicijativa za zaštitu i proglašenje „Krivajine“ vile nacionalnim spomenikom kulture. 

Inicijativa se odnosila i na takozvanu Kamenu kuću, koja se nalazi u neposrednoj blizini vile, te muzej koji se, također, nalazi unutar kompleksa firme. 

 - Zvanično rješenje još nije stiglo od nadležne institucije. Po njegovom dobivanju znat ćemo kako ćemo se dalje odnositi prema objektu te koje mjere zaštite će se poduzeti - kaže Hamdija Muratović, stečajni upravnik „Krivaje“.


Vila je jedan od zaštitnih znakova Zavidovića, a od postojanja je imao ulogu upravne zgrade nekadašnjeg Industrijskog preduzeća „Krivaja“ te kao stambeni prostor vlasnika. Tačna godina gradnje vile nije poznata, ali postoje podaci koji govore da je useljena 1900. godine.

Nastala je kao stambena zgrada kompanije "Eissler und Ortlieb", u kojoj je živio direktor Fric Regenštrajf (Fritz Regenstreif), a kasnije se koristila kao upravni objekt IP „Krivaja“. Vila „Krivaja“ sagrađena je kao dio kompleksa za eksploataciju drveta i podsjetnik je na ranu epohu industrijalizacije u BiH.

Objekt predstavlja primjer stambene vile iz vremena Austro-Ugarske monarhije u BiH s izrazito romantičarskim obilježjima u eksterijeru, kao što su istaknuta bondručna konstrukcija, dekorativni drveni motivi, upotreba različitih vrsta prozora, vanjskih stepeništa i tremova.

Vila je u to vrijeme bila opremljena najsavremenijim vodovodnim i elektroinstalacijama. Nekoliko puta je obnavljana i restaurirana, bez značajnih odstupanja od prvobitne gradnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.