ROČIŠTE

Tužilaštvo BiH traži produženje mjera zabrane Drekoviću

U svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata

Dreković: Brani se s slobode. S. Saletović

Piše: M. Aš.

25.1.2019

U Sudu BiH jutros je održano ročište, prema prijedlogu Tužilaštva BiH, da se optuženom generalu Armije RBiH Ramizu Drekoviću produže mjere zabrane.

Njega Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Kalinovika, a Sud BiH je prije nekoliko dana i potvrdio optužnicu.

Ranijom odlukom Suda Drekoviću su već određene mjere zabrane, a nakon što je odbijen prijedlog za pritvorom.

Tada mu je zabranjeno sastajanje sa svjedocima u predmetu koji se vodi protiv njega.

Tužilaštvo BiH ga je optužilo da je, svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Tereti se da je proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

U tom periodu je, usljed eksplozija granata, ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata, piše u optužnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.