STAVOVI

Zašto sam podržala izbor Gordane Tadić za funkciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH

Napadi na moralnost i stručnost Gordane Tadić dolazili su uvijek iz istih centara, kako političkog spektra tako i njihovih medijskih pratilaca

Jukić: Fatalno griješe. Arhiv

Avaz.ba

25.1.2019

Ružica Jukić, potpredsjednica VSTVBiH, oglasila se danas na društvenoj mreži Facebook, gdje je pojasnila zašto je podržala izbor Gordane Tadić za funkciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Njen status objavljujemo u cijelosti:

- Platon tvrdi da se pravednost ostvaruje samo ako svaki čovjek radi one poslove za koje je najbolje osposobljen i ne upliće se u poslove drugih. Ovih dana mogli smo pročitati razne tekstove novinara, koji su pokušali diskreditirati kandidate za funkciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, posebno Gordanu Tadić.

Pored diskreditacije, neki su išli tako daleko da su i prijetili članovima Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća ukoliko izaberu Gordanu Tadić za glavnu tužiteljicu Tužiteljstva BiH. Dakle, pojedini novinari su izašli iz svoje struke i uplitali se u poslove Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, čime su prekršili vlastiti etički kodeks, jer mandat novinara u ovom slučaju nije zastrašivanje članova VSTV-a niti diskreditiranje pojedinih kandidata, nego objektivno izvještavanje javnosti o činjenicama, koje su provjerljive i koje se dobiju od izvora o kojima pišu.

Pojedini novinari su izvijestili da sam ja najviše zastupala Gordanu Tadić.

Istina je da sam podržala i glasala za izbor Gordane Tadić na funkciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH. Naime, od sva tri, uistinu, respektabilna kandidata koja su se pojavila na listi uspješnijih, Gordana Tadić je ostvarila najviše bodova i bila prva na listi.

To je činjenica.

Ima najviše godina staža kao pravnik, tj. 34 godine i najviše tužiteljskog staža tj. 24 godine. U svojoj tužiteljskoj karijeri obnašala je i funkciju šefa odjela, bila je zamjenica glavnog tužitelja u Tužiteljstvu TK, kao i u Tužiteljstvu BiH. Bila je v. d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH dvije godine i 4 mjeseca. Njen program rada je označen kao najbolji.

To su potvrdili i drugi članovi Vijeća.

Ja osobno sam imala uvid u rad Gordane Tadić još iz vremena kada je postupala kao tužiteljica u ime Tužiteljstva TK, pred nadležnim sudom u predmetima u kojima sam ja predsjedavala kao postupajući sudac i znam da nikada nije došla nespremna na suđenje, nego naprotiv, uvijek spremna i detaljno pripremljena.

Naravno i drugi kandidati koji su prošli u uži krug su, također, izvrsni profesionalci.

Međutim, kako to uvijek bude, na natječajima bude odabran onaj kandidat koji sakupi najviše bodova i glasova i Vijeće odstupa samo ako treba zadovoljiti nacionalnu ili spolnu zastupljenost i ako je isto predviđeno Ustavom. Ovoga puta je to bila Gordana Tadić. Odabrana je uvjerljivom većinom u izuzetno javnom postupku kandidiranja.

Možda mogu dodatno reći i sljedeće:

Napadi na moralnost i stručnost Gordane Tadić dolazili su uvijek iz istih centara, kako političkog spektra tako i njihovih medijskih pratitelja. Kako niti jedan član Vijeća koji je birao, nije mediokritet koji ne razumije širi kontekst društvenih zbivanja u našoj zemlji, tako ni ja nisam neinformirana da ne bih znala uzroke i ciljeve napada na bilo kojeg kandidata, pa tako i na samu Gordanu Tadić. Upravo zato što je Gordana Tadić bila glavni cilj uistinu odvratnog blaćenja i napada, i to, ponavljam, uvijek iz istih centara moći, upravo zato je meni Gordana Tadić bila najpogodniji kandidat.

Takvi neprincipijelni napadi na nju meni su bili jasan znak da upravo njima smeta Gordana Tadić.

Bolju referencu od toga da je kandidat smetnja onima koji su doveli proteklih decenija bh. pravosuđe na tako loš glas, ja nisam mogla naći. Znajući da je Gordana Tadić istima tako bitna smetnja, ta činjenica je, uz sve navedene reference, bila presudna za mene da joj dam svoj glas. Naravno nemajući iluzija da samim tim i ja neću biti izuzeta od napada od istih centara moći.

Pored ovoga, do sada smo imali tri muška glavna tužitelja te je vrijeme da se ispoštuje i spolna zastupljenost i da damo mogućnost jednoj ženi da se iskaže u ovoj funkciji.

Naravno, to nije bilo presudno, nego jedan dodatni element. Sve gore navedeno me je opredijelilo da podržim izbor Gordane Tadić za funkciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Iako pojedini "eksperti " novinari misle i pišu kako ću ja ostati jedina u budućnosti koja će podržavati Gordanu Tadić, moram reći da opet fatalno griješe.

Ako ja budem podržavala Gordanu Tadić, podržavat će je i većina ostalih članova Vijeća.

Ako to ne bude tako, naravno, da neću ni ja. Mi u Vijeću imamo jasne stručne parametre kojih se, uglavnom, pridržavamo. Tako je i ovoga puta izabrana Gordana Tadić - napisala je Jukić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.