MOSTAR

Vigemark: Politički lideri u BiH trebaju razmisliti kako će proći i kakve će ocjene imati u ovoj evropskoj školi kojoj, navodno, teže

Sa susreta u Mostaru. Avaz

Piše: M.Sm.

25.1.2019

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) danas se u Mostaru susreo s liderom HDZ-a BiH i predsjednikom HNS-a BiH Draganom Čovićem.

Čović, kao domaćin sastanka, rekao je novinarima da je tema razgovora bilo sve ono što opterećuje današnjicu Bosne i Hercegovine.

- Upoznao sam gospodina Vigemarka s onim što radi HDZ BiH, kada je u pitanju implementacija izbornog rezultata, kao i o razgovorima koje sam vodio s kolegama unutar hrvatske političke scene, bošnjačke i srpske pojedinačno, i iznio vrlo jedno jasno opredjeljenje što tiče HDZ-a BiH, a sutra će to biti vrlo jasno zaključeno na Hrvatskom narodnom saboru BiH, da je euroatlantski put strateški interes hrvatskog naroda u BiH i da ćemo nastojati tamo gdje mi djelujemo izgrađivati takav ambijent - kazao je Čović.

Također, kazao je da je Vigemarka upoznao i o stavu HDZ-a BiH i HNS-a o Izbornom zakonu, u smislu preduvjeta za članstvo u EU, s jedne strane, a s druge i za implementaciju izvršne vlasti na razini Federacije BiH.

- Vjerujem da mi nemamo drugog puta u BiH do toga da biramo riječi koje neće uznemiravati bilo koga, a riječi mržnje počesto su u eteru. Da ne idemo s pojedinačnim inicijativama koje trebaju stvarati neugodnosti na političkoj sceni i među našom komunikacijom i tu ćemo biti partner kao i do sada - naveo je Čović.

Vigemark je kazao da je ovaj sastanak jedan u nizu koje ovih dana ima sa predstavnicima vodećih političkih subjekata u BiH i čija je glavna tema formiranje vlasti sa ciljem boljeg upoznavanja o namjerama i planovima u smislu formiranja vlasti na svim razinama, od kantona, Federacije do Vijeća ministara BiH.

- Ovo pitanje važno je za Evropsku uniju, prije svega u svjetlu aplikacije za članstvo koju je BiH podnijela u Evropskoj uniji. Na proljeće ove godine Evropska komisija bi trebala izraditi svoje mišljenje po aplikaciji, koje će nakon toga ići na na ocjenu zemljama članicama i, naravno, u svemu tome je važno da se, prije svega, provedu izborni rezultati – kazao je Vigemark.

Iznio je da je s Čovićem, također, razgovarao o smanjenju tenzija u zemlji, gdje, nažalost, kako je naveo, postoji tendencija da se tenzije podižu i da se, umjesto o smirivanju, uvijek govori o krizama.

- Naravno, ohrabrujem i njega i druge političke subjekte da izbjegavaju bilo kakvu politiku ultimatuma, da se okrenu više kompromisima i saradnji, jer ova zemlja može napredovati samo kroz saradnju i međusobno poštivanje prava svih, uključujući i prava onih koji nisu dio tri konstitutivna naroda - rekao je Vigemark.

Naveo je kako je svaka godina važna, ali da je 2019. posebno važna u svjetlu aplikacije za članstvo predstojećeg mišljenja po aplikaciji Komisije.

- Ne bih da to upoređujem s ocjenama u školama, ali mislim da, zaista, politički lideri trebaju sa svoje strane zaista da razmisle kako će proći i kakve će ocjene imati u ovoj evropskoj školi kojoj, evo, navodno, teže - istaknuo je Vigemark.

Rekao je da će, nakon niza ovih sastanaka sa političkim liderima, o saznanjima iz prve ruke obavijestiti Brisel i zemlje članice EU te još jednom ohrabriti političke subjekte u ovoj zemlji da izbjegavaju problematiziranje, da se okrenu kompromisima i međusobnoj saradnji u interesu zaista svih građana ove zemlje.

Upitan kako komentira inicijativu SDA o promjeni naziva RS, Vigemark je kazao kako nije u prilici da komentira pojedinačne inicijative političkih subjekata.

- No, ponovo bih se vratio na ovu temu implementacije izbornih rezultata i rekao da se možda u tom kontekstu treba zapitati da li su ovakve inicijative nešto što će pomoći da se ubrza provedba izbornih rezultata ili će ih dodatno usporiti. To je jedna stvar, a druga stvar je neka opća atmosfera koju imate u zemlji i ja mislim da neke dodatne tenzije u BiH su, zaista, posljednja stvar koja vam je potrebna, pogotovo u ovom periodu nakon izbora, nakon jedne zaista teško i negativne predizborne retorike. Dakle, u ovom trenutku bilo bi najvažnije da se fokusiramo svi na provedbu izbornih rezultata, prije svega na formiranje Doma naroda, svih drugih razina vlasti i onda nakon toga krenuti s nastavkom provedbe reforma i drugim stvarima od interesa za građane - potcrtao je Vigemark.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.