PITALI SMO GRAĐANE

Kako komentirate najnoviju krizu izazvanu najavama SDA da 24 godine nakon Dejtona traži promjenu naziva entiteta Republika Srpska?

E. T. - L.I.O. -Al. B.

28.1.2019

BIHAĆ 

Hasan Hamzić

- To je samo skretanje pažnje s pravih problema građana. Više od 20 godina se zove Republika Srpska. Sve ovo mene pojede iznutra. Izjeda me ta nepravda koja se čini narodu. A šta mi možemo - ništa. Narodu je svuda isto, patnja i tamo i ovamo.

Mersad Zirić


- Sve što je država BiH bila i mogla da bude ukinuli su visoki predstavnici, jedini je Pedi Ešdaun radio za državu. SDA je nebitna u ovoj priči, bitno je da neko otvori Dejtonski mirovni sporazum i da se vidi šta tamo piše.

Salih Softić

- Ako je BiH kao država jedinstvena, onda to mora biti na svakom njenom pedlju. Ovo su političke igre između njih, jer su to manipulanti koji imaju svoj interes. Mi, obični narod, samo možemo to da pratimo i mašemo glavom.

TUZLA 

Ibrahim Bećirović:

- Politika je jedna velika ku*va. Sve je to namještena igra. Svim liderima godi da ostane ovakvo stanje. Da je pravna država, svi bi oni bili uhapšeni. Oni zajedno ručaju i onda naprave frku kako bi skrenuli pažnju na nebitne stvari i uvijek narod ispašta.

Edin Alibegović:

- Vrlo je moguće da je to sve unaprijed dogovoreno i inscenirano, kao i većina drugih stvari u politici. Sve je to igra političara u kojoj su se dogovorili šta da urade, nemam razloga da ne vjerujem da je sve namješteno.  

Hakija Mujić:

- Politika više nije kao što je nekada bila, svi traže samo svoju poziciju. Ne mogu sa sigurnošću reći je li to unaprijed dogovorena igra SDA i SNSD-a. Vjerovatno je SDA tražila neke svoje pozicije i onda su se dogovorili da naprave tako.  

GORAŽDE

Elvedin Ćato: 

- Mislim da je to samo dogovor. I meni taj naziv smeta, jer je on i napravljen vjerovatno da se narod ne vraća na svoja prijeratna ognjišta. Međutim, ovo se na ovaj način ne može riješiti i ovo je samo zatezanje sa vrha – ti ćeš meni tamo, ja tebi ovamo.

Armin Kuduz:

- Sad ćemo opet 23 godine unazad. Vjerujem da je dogovor. Nakon 23 godine nekom na um padne naziv RS. On jeste diskriminirajući za druga dva naroda, ali ne znam odakle odjednom sve to. To je problem koji je trebao na samom početku biti riješen.

Mirsad Rašidović:

- Nekom naumpalo poslije 25 godina. Pa što to nije rekao u momentu kad je pravni ekspert Kasim Trnka bio s Alijom Izetbegovićem u Dejtonu. Vjerovatno je dogovor, jer SDA ne može da dobije većinsku vladu nigdje i sad hoće da izazove tenzije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.