OTKRIVAMO Ima li napretka u istrazi o likvidaciji sarajevskih policajaca

Istražitelji tvrde da nijedan dokaz ne vodi do Nedeljka Lizdeka

Pojedini mediji označili ga kao direktnog izvršioca ovog zločina

A. ALJIMI - M. AŠČIĆ

Alipašino polje: Mjesto ubistva sarajevskih policajaca

Foto: Arhiv


Iz izvora direktno uključenog u istragu o likvidaciji sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića nezvanično smo saznali da Nedeljko Lizdek kojeg su pojedini mediji označili kao direktnog izvršioca ovog zločina nije čak ni prijavljen sarajevskom Tužilastvu zbog navodnog učešća u ubistvu. 

Kako nam je otkrio naš dobro obaviješteni izvor, Lizdek je pritvoren zbog krivičnog djela razbojništva. Dakle, radi se o otimanju BMW-a na Trebeviću. On je dovođen na ispitivanje u MUP KS kao i desetine drugih automafijaša, no isljednici od njega nisu uspjeli izvuci ništa korisno za istragu o ubistvima. 

Na detektoru laži bio je neiskren na nekoliko pitanja, ali čak provjere tih odgovora koje je dao odvele su istražitelje u ćorsokak. Lizdek je dao izjavu u kojoj je negirao bilo kakvo učešće u ubistvima, a navodno je imao i alibi koji je provjeren.

Kako nam je otkrio naš izvor za sada ne postoji nijedan trag niti materijalni dokaz koji ukazuje da bi Lizdek mogao biti direktni izvršilac ubistava sarajevskih policajaca, te zbog toga čak nije protiv njega bilo osnove da se Tužilaštvu podnese izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Inače, u Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište po prijedlogu Tužilaštva da se Srećku Trifkoviću, koji je u pritvoru već tri mjeseca, a koji se može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca, produži pritvor. 

Ročište je bilo zatvoreno za javnost, a kako nezvanično saznajemo Tužilaštvo KS uopće nije čitalo prijedlog za produženje pritvora, niti je ime Lizdeka spominjano u sudnici. 

Nejasno je, međutim, kako se Lizdek može dovesti u vezu s ovim djelom kada je hapšen i pritvoren još sredinom oktobra prošle godine. Podsjećamo Šehović i Vujinović brutalno su ubijeni 26. oktobra prošle godine. 

Više o temi Tužilaštvo KS

SAZNAJEMO
Tužilaštvo našlo pogrešnu pušku
NA VRH

Podijeli članak na