REAGIRANJA

Konakovićev odgovor SDA: Smijenit ćemo one koji državna preduzeća smatraju privatnim vlasništvom

Elmedin Konaković. Arhiv

Avaz.ba

26.1.2019

Nakon sinoćnjih dešavanja u Skupštini KS, iz Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu oglasili su se saopćenjem povodom neusvajanja velikog broja finansijskih izvještaja javnih preduzeća, uputivši niz kritika vladajućoj šestorci i optuživši ih da im je želja da smijene rukovodstva svih firmi o čijim se izvještajima sinoć raspravljalo.  

Nedugo nakon saopćenja SDA, u kojem je ova stranka između ostalog navela da Šestorka koja je na vlasti ne poštuje principe i da želi sve smijeniti,  na Facebooku se oglasio i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazavši da će se smijeniti veliki broj onih koji državna preduzeća smatraju privatnim vlasništvom.

- Ako platim promociju ovog SDA saopćenja, nemojte se čuditi. Ovo saopćenje pokazuje naše suštinske razlike. Jučer jedan zastupnik opozicije kaže da se preduzećima “vlada”, mi kažemo da se preduzećima upravlja. Najavili smo resetovanje sistema u kojem se preduzećima “vlada”. To podrazumijeva smjene velikog broja onih koji misle da je normalno da stranke ta preduzeća posmatraju kao svoje vlasništvo, u ista zapošljavaju i tendere dodjeljuju svojim članovima i rodbini - napisao je Konaković. 

Dodao je da čak i dio dobrih i poštenih ljudi u upravljačkim strukturama misli da je to ispravno te da je dosadašnja vlast uspjela to nametnuti kao sistem.

- Nije, naravno, nikakva tajna da će stranke šestorke podijeliti odgovornost za imenovanje novih upravljačkih struktura. Tačno će se znati ko je odgovoran za koje preduzeće - naglasio je Konaković.

Između ostalog je dodao da će njegova stranka Narod i pravda svoje kadrove i dalje birati na isti način, neke iz redova svog članstva i simpatizera, a vrlo često i kadrove koji vjerovatno nisu ni glasali za nas, a eksperti su i dobri kadrovi za određene oblasti.

- Vrlo brzo će biti moguće uporediti ova dva sistema. Istine radi, jučer je šestorka podržala izvještaje JU Muzej Alija Izetbegović, Kamerni teatar 55, kadrova koji su delegirani od stranaka van šestorke. Ne “vlada” se, upravlja se, a odgovornost je prema građanima čija je to imovina, ne prema strankama i lokalnim “šerifima” - zaključio je Konaković na svom Facebook profilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.