PODSJEĆANJE

Dok je Kecmanović pričao o „istočnoj federaciji“ kao novom imenu RS, Izetbegović je govorio da je to nemoguće

Da je i posljednja halabuka stigla iz zajedničke „kuhinje SDA-SNSD“ potvrđuju „probni baloni“ puštani o ovoj temi proteklih godina. Dokazi su sačuvani i na brojnim internet-portalima

Izetbegović i Dodik, kao i bezbroj puta do sada, dizanjem nacionalnih tenzija jedan drugog održavaju na političkoj površini

S.DEGIRMENDŽIĆ

26.1.2019

Moglo bi se reći da su SDA i SNSD već djelimično uspjeli u svojoj namjeri. Jer, danima već zaokupljaju javnost pričom o tobožnjoj mogućnosti promjene imena entiteta Republika Srpska. Nigdje priče o penzionerima, borcima, nezaposlenima, gladnima, porodiljama bez naknada, sve masovnijim odlascima stanovništva iz zemlje, slučajevima „Dragičević“, „Memić“... 

 Dobra saradnja

Pri tome, ove dvije stranke itekako dobro sarađuju, a njihovi šefovi Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, kao i bezbroj puta do sada, dizanjem nacionalnih tenzija jedan drugog održavaju na političkoj površini.

Da je i posljednja halabuka stigla iz zajedničke „kuhinje SDA-SNSD“ potvrđuju „probni baloni“ puštani o ovoj temi proteklih godina. Dokazi su sačuvani i na brojnim internet-portalima i u medijskim arhivima iz 2016. godine.




Nenad Kecmanović, politički analitičar i jedno vrijeme Dodikov savjetnik, u januaru te godine po medijima je širio priču kako postoji čak i prijedlog novog naziva za RS

Nenad Kecmanović, politički analitičar i jedno vrijeme Dodikov savjetnik, u januaru te godine po medijima je širio priču kako postoji čak i prijedlog novog naziva za RS te da bi se taj entitet trebao zvati „istočna federacija“.  

Bakir Izetbegović tada je, komentirajući takvu mogućnost, doslovce objasnio kako za promjenu imena RS nema šanse!

Odgovarajući na pitanje namjerava li podnijeti apelaciju za ocjenu ustavnosti imena RS, Izetbegović je u intervjuu za „Al Jazeeru Balkans“ 30. januara 2016. godine rekao doslovce:

- Ne. Bilo je tih ideja još prije desetak godina, u vrijeme kada je uvažena apelacija moga rahmetli oca o konstitutivnosti naroda koji moraju biti konstitutivni i u nazivu, dakle jeste srpska, ali je i bošnjačka i hrvatska. Međutim, procijenilo se da za to nema u tom času šanse - izjavio je Izetbegović.




Bakir Izetbegović tada je, komentirajući mogućnost promjene imena RS, za „Al Jazeeru Balkans“ objasnio kako za to nema šanse

I nije prvi put da jedno priča jučer, drugo danas, treće sutra, pa nije nikakva novost ni njegovo prekjučerašnje posipanje pepelom, nakon Dodikove reakcije oličene u svesrpskom okupljanju u Banjoj Luci. 

Slični scenariji

Nagledali smo se do sada već sličnih scenarija koje je izrežirao ovaj dvojac, a od kojeg nam nije bilo ni bolje, niti se šta promijenilo.

Građani su ih prozreli u potpunosti, o čemu svjedoče njihove reakcije, a posebno komentari na novo spominjanje rata - onog u koji bi Bakir Izetbegović i Milorad Dodik bili spremni poslati našu djecu da ginu za njihove ciljeve. 

Ljudi u ovoj zemlji traže više plaće, posao, mir i evropske standarde u svim segmentima života. Dakle, sve ono što im Izetbegović i Dodik do sada nisu osigurali, a namještenim svađama i paljenjem međunacionalne vatre svako malo nam pokazuju da i nemaju namjeru da mijenjaju svoju katastrofalnu politiku.

Sve za fotelje i vlast  

Izetbegović u spinovanju uistinu potcjenjuje građane ove zemlje, pa govori da zarad fotelja i vlasti neće „oprostiti“ ponašanje SNSD-a prema državi. A, ustvari, SDA je već u foteljama i u vlasti. I na državnom i na federalnom nivou i većini kantona.

Također, u većini općina vlada SDA. Prema tome, njima se i ne žuri da nova vlast bude formirana pa se s nama i našim životima mogu igrati bez granica. Barem tako misle.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.