SARAJEVO

Obilježena 77. godišnjica Igmanskog marša, učestvovalo 15.000 učesnika

R. BALIĆ

26.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

I ove godine na Iganskom maršu okupilo se više hiljada ljudi. Bili su ovdje predstavnici svih republika bivše Jugoslavije, ali iz Italije, Austrije...

Manifestacija, upriličena u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata – SABNOR-a u Kantonu Sarajevo, okupila je sudionike koji baštine vrijednosti antifašističke borbe.

Kako je kazao predsjednik Organizacionog odbora “Igmanski marš 2019.” Ibrahim Durmo, interes za ovu manifestaciju raste, iz godine u godinu, te je prerasla u međunarodnu, o čemu svjedoči prisustvo više od 15.000 sudionika, antifašista iz zemalja bivše SFRJ, ali i Austrije i Italije koji su se odazvali ovogodišnjem memorijalnom pohodu.

U skladu s program cvijeće je prvo položeno na spomeniku na Brezovači, te se u koloni dugoj devet kilometara uputili ka lokalitetu Mrazišta i Velikog Polja, gdje su, također, položili cvijeće na partizanske spomenike i šehidska mezarja, te prisustvovali centralnom događaju/historijskom satu i druženju na Velikom Polju, na planini Igman.

- Ni danas fašizam nije iskorijenjen - stoga ovakva manifestacija mora biti nosilac poruke antifašističkih vrijednosti, rekao je Zdenko Duplančić, jedini preživjeli učesnik Igmanskog marša na Igmanu. On je govorio o nadljudskim naporima Titovih partizana u borbi za slobodi, koji današnji nacionalisti žele izbrisati. 

- To im ne smijemo dopustiti, moramo zbiti redove - naglasio je Duplančić.

Ispred Vlade KS govorio je Ismr Jusko ministar za boračka pitanja KS, koji je naglasio da će ova vlada uvijek podržavati antifašiste. Bakir Nakaš predsjednik SUBNOR-a BiH rekao je danas na Igmanu Jugoslavija u malom.

Igmanski marš izveden je u noći s 27. na 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od -38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade NOV-a pješačilo je 19 sati. Uoči marša Prva proleterska zatekla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama, nakon čega je donesena odluka o izvršenju neizvjesnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su kraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.