REAKCIJE

I SDP osudio HNS-ovo negiranja pravosnažnih presuda Suda u Hagu

Ističu da odbacivanje presuda za udruženi zločinački pothvat donesenih pred međunarodnim sudom predstavlja historijski presedan

Arhiv

Fena

26.1.2019

SDP: Osuda negiranja pravosnažnih presuda Suda u Hagu

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osudila je stavove Hrvatskog narodnog sabora kojim se, pored ostalog, odbacuju pravosnažne presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, saopćeno je iz te partije.

- Odbacivanje presuda za udruženi zločinački pothvat donesenih pred međunarodnim sudom predstavlja historijski presedan. Ovakav način negiranja međunarodno donesenih pravnih odluka, samo je nastavak retrogradne politike HDZ-a, koja građane Bosne i Hercegovine drži taocima svojih netačnih tumačenja Ustava i Izbornog zakona BiH, čime se blokira svaki iskorak Bosne i Hercegovine ka stvaranju pravne države i boljeg života svih građana - navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

SDP BiH smatra da svi koji učestvuju u promoviranju i zagovaranju ovakve politike, ne mogu na bilo koji način biti kredibilan partner za bilo kakve reforme u Bosni i Hercegovini.

- Politika koju zagovara HDZ BiH mora biti odbačena i poražena, kako bi Bosna i Hercegovina mogla nastaviti svoj put ka NATO i EU. Takva politika suprotna je temeljnim vrijednostima na kojim su utemeljeni NATO i Evropska unija i to je, nakon otvorenog negiranja haških presuda, valjda sasvim jasno - saopćeno je iz Socijaldemokratske partije BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.