REAKCIJE Nakon jučerašnje odluke HNS-a u Mostaru

Gojer pisao Incku: Ne možete prešutjeti veličanje ''Herceg-Bosne'' i veličanje fašizma

Avaz.ba

Gradimir Gojer


Gradimir Gojer uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku nakon što je jučer HNS usvojio deklaraciju kojom, između ostalog, negira presude Haškog tribunala o udruženom zločinačkom poduhvatu.

- Povodom objavljenih dokumenata Hrvatskog narodnog sabora pozivam Vas da žurno reagirate u okviru datih vam Bonskih ovlasti. Veličanje ''Herceg-Bosne'' i neskriveno stajanje na stranu presuđenog i od ICTY okarakteriziranog i nazvanog udruženim zločinačkim pothvatom ne možete prešutjeti. Ovdje se radi o veličanju fašizma čije su žrtve bili brojni Bošnjaci, Srbi, ali i oni Hrvati koji nisu prihvatili ustašoidne ciljeve Tuđman-Bobanove paradržave - istaknuo je Gojer.

Napomenuo je da ponovno veličanje udruženog zločinačkog poduhvata i neprihvatanje odluka Haškog tribunala vodi daljnjem zaoštravanju i međunacionalnim zategnutostima u BiH.

- Ono što su Dragan Čović i njegova bratija po ideologiji proklamirali sa zasjedanja u Mostaru ledi krv u žilama. Pokažite konačno da imate snage obračunati se s nositeljima fašistoidnih tendencija u središnjoj hrvatskoj stranci, HDZ-u, ali i u parapolitičkom sluganskom tijelu te nacionalističke partije. Kada stvari izmaknu kontroli, bit će kasno i niko vas neće moći opravdati za nečinjenje u ovom politički preozbiljnom trenutku - zaključio je Gojer.

Više o temi Gradimir Gojer

LIČNOST DANA
Umjetnik u borbi protiv fašizma
NA VRH

Podijeli članak na