RJEŠENJE

Dragan Lukač neće u penziju, ostaje u FUP-u kao glavni inspektor

Postavlja se pitanje kako je Hafizović mogao donijeti odluku o novom radnom mjestu za bivšeg direktora koji je zvanično ispraćen u penziju i o čemu je konačnu riječ trebala dati Vlada FBiH

Dragan Lukač. Arhiv

Piše: S. D.

27.1.2019

Ispraćaj Dragana Lukača, donedavnog direktora Federalne uprave policije, u penziju, koji je prije pet dana upriličen u Domu policije u Sarajevu, bio je samo predstava za javnost. 

Naime, Lukač je „ispraćen“ samo s pozicije direktora, a u FUP-u će ostati i dalje raditi, i to kao glavni inspektor u Kabinetu direktora, čije se imenovanje tek očekuje.  

Vidljivo je to iz rješenja koje je potpisao Nurudin Hafizović, koji je na poziciju rukovodioca FUP-a imenovan nedavno upravo na Lukačev prijedlog.

Rješenje je doneseno 25. januara.

Novu Lukačevu poziciju Hafizović u rješenju obrazlaže time da je Lukač vraćen u čin glavnog inspektora i raspoređen na novu funkciju u skladu s tim činom, a nakon što je podnio ostavku na mjesto direktora koja stupa na snagu sutra.

Međutim, postavlja se pitanje kako je Hafizović mogao donijeti odluku o novom radnom mjestu za bivšeg direktora koji je zvanično ispraćen u penziju i o čemu je konačnu riječ trebala dati Vlada FBiH.

Podsjećamo, Nezavisni odbor je prije nekoliko dana primio pismenu ostavku direktora FUP-a Dragana Lukača na tu poziciju zaključno sa 28. januarom 2019. godine. Potom je 22. januara u Domu policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) održana sjednica Stručnog kolegija federalnog ministra unutrašnjih poslova i direktora Federalne uprave policije (FUP) u proširenom sastavu, a povodom ispraćaja Dragana Lukača u penziju.

Inače, Lukač je dva mandata bio na čelu FUP-a. Njemu je čak prije pet godina prestao status policijskog službenika, a krajem 2018. je napunio 45 godina radnog staža. A od prošlog ljeta najavljuje odlazak u penziju.

Prema nekim informacijama, navodno je Lukač raspoređen na mjesto glavnog inspektora da bi ostvario pravo na otpremninu. Međutim, upućeni u dešavanja u FUP-u tvrde da je Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, učinio sve da bi Lukača zadržao u FUP-u i preko njega nastavio vršiti kontrolu i utjecaj na dešavanja u FUP-u i nakon što uskoro ode s pozicije ministra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.