SARAJEVO

Oštra reakcija Sindikata KCUS-a i Komore zdravstvenih tehničara

Arhiv

Avaz.ba

28.1.2019

Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Komora zdravstvenih tehničara Kantona Sarajevo reagirali su danas povodom rasprave o izvještaju o radu KCUS-a za 2017. godinu na sjednici Skupštine KS.

Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu osudio je neusvajanje izvještaja o radu i finansijskom poslovanju KCUS-a za 2017. godinu, koji je oboren u petak na Skupštini Kantona Sarajevo.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, u izvještaju je utvrđeno je da je KCUS tokom 2017. godine pozitivno poslovao prvi put nakon dugog niza godina, date su iscrpne informacije o svim pomacima, ali uprkos tome, kantonalni zastupnici odlučili su da ga obore.

- Ponašanje zastupnika Skupštine KS, kao i predsjedavajućeg Elmedina Konakovića te njihova uvredljiva i sramna pitanja, ničim potkrijepljena, obezvređuju uposlenike i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Na ovaj način se o uposlenicima i KCUS-u namjerno u javnosti stvara negativna slika. Pitamo se da li na ovaj način Skupština KS želi kazniti uposlenike za predan rad i uspjehe koji su ostvareni. Mi ovakav postupak ne možemo smatrati drugačije nego kažnjavanjem svih nas, uposlenika, članova sindikata, koji su dali veliki doprinos u unapređenju rada i poslovanja najveće i najstarije zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju Sindikata KCUS-a.

Posebno osuđuju negativan primjer predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića i, kako navode, njegove neumjesne komentare na račun Unutrašnje službe za zaštitu imovine i lica KCUS-a.

- Uposlenici Unutrašnje službe za zaštitu imovine i lica KCUS-a rade časno i pošteno svoj posao, strogo vodeći računa o sigurnosti i kretanju svih posjetilaca i bolesnika. Oni nisu špijuni, kako je to predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković pokušao da prikaže. Njihov posao je da brinu o sigurnosti bolesnika, uposlenika i posjetilaca KCUS-a - navodi se u saopćenju.

Sindikat KCUS-a osuđuje zastupnike u Skupštini KS jer su dozvolili da se na neprofesionalan način provocira predstavnica KCUS-a, prof. dr. Enra Suljić.  

- Primjedbe (da se ne izrazimo drugačije) koje su zastupnici, zajedno s predsjedavajućim, dali na rad KCUS-a su klevete i uvrede, bazirane na tračevima bez ijednog tačnog i provjerenog podatka - ističu u Sindikatu ove zdravstvene ustanove. 

''Zanemarujući egzaktne podatke i evidentne napretke koji su prvi put ostvareni i prikazani u izvještaju za 2017. godinu, zastupnici i predsjedavajući ignorirali su istinu'', navode iz Sindikata KCUS-a.

U saopćenju su osudili, kako su naveli, provokativne i tendenciozne tvrdnje da su diplomirane medicinske sestre – glavne sestre klinika morale potpisati pristupnice SDA da bi im se priznali koeficijenti.  

- Ovo je prvi put da se istinski uvažava i vrednuje struka medicinskih sestara - tehničara, bez bilo kakvih pritisaka i prisila. Molimo zastupnike i predsjedavajućeg Skupštine KS da javno obznane imena onih za koje tvrde da su bili uvjetovani potpisati pristupnice SDA, bilo da se radi o medicinskim sestrama – tehničarima ili drugom kadru uposlenom u KCUS-u, a da nakon toga upute javno izvinjenje medicinskim sestrama i tehničarima koje su ponizili. Sramotno je da se na ovakav način obmanjuje javnost. Neprimjereno je i da je predsjedavajući postavljao pitanja i radio analize stvari koje nisu predmet izvještaja za 2017. godinu. Na kraju, apeliramo na Skupštinu KS i Vladu KS, a posebno na nadležno Ministarstvo zdravstva, da isprave grešku prema uposlenicima KCUS-a, članovima Sindikata KCUS-a, koji svakodnevno vrijedno rade u službi zdravlja naših građana iz cijele Bosne i Hercegovine - piše u saopćenju.

Poručili su da lične animozitete i nezadovoljstvo političke prirode moraju ostaviti po strani, jer KCUS ne smije biti predmet političkih netrpeljivosti.

U međuvremenu, oglasila se i Komora zdravstvenih tehničara KS iz koje je saopćeno kako oštro osuđuju neprimjerene i neprovjerene izjave Elmedina Konakovića iznesene na sjednici održanoj 25. januara 2019. godine.  

- Svojim izjavama da su medicinske sestre KCUS-a potpisivale pristupnice SDA, kao protuuslugu za priznavanje većih koeficijenata, predsjedavajući Konaković na krajnje ružan način udara na čast i profesionalno dostojanstvo sestara, kao i zdravstvenih radnika svih profila. Odgovorno tvrdimo da u našu komoru nikada nije stigla nijedna prijava niti pritužba da je bilo ko od medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara svih profila bio prisiljen ili ucijenjen potpisati pristupnicu bilo kojoj stranci, pa tako ni SDA, koju predsjedavajući javno navodi - piše u saopćenju koje potpisuje Predsjedništvo Komore zdravstvenih tehničara KS.

Naveli su da njihov profesionalni dignitet i čast nikada neće biti predmetom ucjene ili prodaje te da strogo osuđuju neprovjerene i paušalne izjave Elmedina Konakovića. Kako kažu, strogo se protive omalovažavanju i zloupotrebi zdravstvene struke zarad postizanja političkih poena i rješavanja političkih nesporazuma.

- Bitno je istaći i činjenicu da u Komoru zdravstvenih tehničara svih profila u KS nikada nije stigla nijedna prijava pacijenata na rad KCUS-a, kao ni na usluge u ovoj ustanovi. Komora zdravstvenih tehničara svih profila u KS ne sudjeluje ni u jednoj političkoj partiji niti djeluje u toj oblasti - piše u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.