SARAJEVO

Komšić: I 74 godine kasnije ulice u Mostaru nose imena po učesnicima holokausta

Porazna je činjenica da i 74. godine nakon holokausta u našoj državi i dalje postoje političke opcije koje se ne odriču nacističkog naslijeđa

D. BAŠIĆ

28.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Današnjoj komemoraciji u Sarajevu posvećenoj 27. januaru, Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta, prisustvovali su mnogobrojni građani i zvanice, među kojima su reis IZBiH Husein Kavazović, kardinal Vinko Puljić, načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić, ministrica obrazovanja Zineta Bogunić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci i brojni drugi.

David Kamhi je održao molitvu za sve mrtve "El Maleh Rahamim".

Prisutnima se obratio i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, koji je kazao kako se današnjim okupljanjem obilježava značajan historijski datum, najvećeg i najbrutalnijeg zločina prošlog stoljeća koji pamti ljudska civilizacija.

- Datum 27. januar obilježava se u cijeloj Evropi i danas, 74 godine kasnije, sjeća nas na dan 1945. godine kada je Crvena armija oslobodila sedam i po hiljada zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracionom logoru ''Aušvic''. Nažalost, ono što se dešavalo tokom nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu nekima nije bila lekcija. Svjedoci smo da su se i u novijoj historiji dešavali genocidi i teški zločini koji su odnijeli mnoge žrtve. Dešavaju se i danas, genocid je počinjen i ovdje kod nas, u Bosni i Hercegovini. Također, porazna je činjenica da i 74 godine nakon holokausta u našoj državi i dalje postoje političke opcije koje se ne odriču nacističkog naslijeđa - kazao je Komšić i dodao:

- Tako u Mostaru, zahvaljujući tim politikama, ulice nose imena po učesnicima zločina holokausta.

Prisutnima se obratio i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, koji je kazao kako je holokaust riječ koja je obilježila to stoljeće.  

- Holokaust u kome je tokom Drugog svjetskog rata stradala trećina sveukupnog jevrejskog stanovništva, šest miliona ljudi, je bez sumnje najveći genocid u historiji. Iako je 1945. rečeno: "Nikad više" genocid se ponovio i u Kambodži, Ruandi i nažalost u BiH. Jasno je da je sjećanje na holokaust ustvari sjećanje na sve nesreće koje su ljudi sami prouzrokovali ubijajući druge i drugačije zbog boje kože, vjere ili političkih ubjeđenja - rekao je Finci.  

Istakao je da je u BiH, tokom holokausta u Drugom svjetskom ratu, od 15.000 Jevreja stradalo njih 12.000, od čega samo u Sarajevu 9.500.

- Naša zemlja ima itekako razloga da holokaust dostojanstveno obilježi - kazao je Finci.

Nakon prigodnog obraćanja prisutnima je pušten kratak dokumentarni film.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.