REAKCIJA Predsjednica RS nema pretjerana očekivanja

Cvijanović: Vrijeme je da PIC zauzme realan stav o stanju u BiH

Sjednica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira na nivou ambasadora BiH zakazana za sutra

Fena
28.01.2019 14:17

Željka Cvijanović

Foto: Arhiv

Željka Cvijanović, predsjednica RS, smatra da je krajnje vrijeme da Vijeće za provođenje mira u Bosni i Hercegovini (PIC) zauzme realan stav u vezi sa stanjem i posljednjim dešavanjima u BiH.

- Ukoliko PIC zasjeda i raspravlja o bilo kojoj temi, trebalo bi da o tome i zauzme neki realan stav te da kažu ko ovdje podiže temperaturu, ko pravi dodatno nerazumijevanje među narodom te ko uništava i ono malo šanse što je ostalo za neki unutrašnji dijalog - kazala je Cvijanović.

Dodaje da, kada su u pitanju forumi koje sazivaju stranci, nema pretjerana očekivanja. 

- Mislim da se oni i ne trebaju petljati u naše dnevne teme i aktivnosti. Ali ovdje imamo drugu situaciju. Mnogo je tema koje u eter izbace domaći političari, a koje su često isproducirane, motivirane i potaknute ili inicirane od pojedinih stranaca - tvrdi Cvijanović.

Ne bi je, kaže, iznenadilo da je svaka inicijativa koja se pokreće u okviru Federacije BiH "zapravo rezultat dogovora lokalnih bošnjačkih stranaka s pojedinim strancima“.

Sjednica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira na nivou ambasadora BiH, na kojoj bi trebalo biti riječi o inicijativi SDA za pokretanje pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, zakazana je za sutra.

Cvijanović je komentirala i pronalazak 32 migranta jutros na željezničkoj stanici u Banjoj Luci, ponovivši stav da na izazov migranske krize bh. institucije nisu na vrijeme odgovorile. 

Smatra da će situacija biti i teža jer je većina evropskih zemalja zatvorila svoje granice.

NA VRH