REAKCIJA

Cvijanović: Vrijeme je da PIC zauzme realan stav o stanju u BiH

Sjednica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira na nivou ambasadora BiH zakazana za sutra

Željka Cvijanović. Arhiv

Fena

28.1.2019

Željka Cvijanović, predsjednica RS, smatra da je krajnje vrijeme da Vijeće za provođenje mira u Bosni i Hercegovini (PIC) zauzme realan stav u vezi sa stanjem i posljednjim dešavanjima u BiH.

- Ukoliko PIC zasjeda i raspravlja o bilo kojoj temi, trebalo bi da o tome i zauzme neki realan stav te da kažu ko ovdje podiže temperaturu, ko pravi dodatno nerazumijevanje među narodom te ko uništava i ono malo šanse što je ostalo za neki unutrašnji dijalog - kazala je Cvijanović.

Dodaje da, kada su u pitanju forumi koje sazivaju stranci, nema pretjerana očekivanja. 

- Mislim da se oni i ne trebaju petljati u naše dnevne teme i aktivnosti. Ali ovdje imamo drugu situaciju. Mnogo je tema koje u eter izbace domaći političari, a koje su često isproducirane, motivirane i potaknute ili inicirane od pojedinih stranaca - tvrdi Cvijanović.

Ne bi je, kaže, iznenadilo da je svaka inicijativa koja se pokreće u okviru Federacije BiH "zapravo rezultat dogovora lokalnih bošnjačkih stranaka s pojedinim strancima“.

Sjednica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira na nivou ambasadora BiH, na kojoj bi trebalo biti riječi o inicijativi SDA za pokretanje pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, zakazana je za sutra.

Cvijanović je komentirala i pronalazak 32 migranta jutros na željezničkoj stanici u Banjoj Luci, ponovivši stav da na izazov migranske krize bh. institucije nisu na vrijeme odgovorile. 

Smatra da će situacija biti i teža jer je većina evropskih zemalja zatvorila svoje granice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.