STAVOVI

Bradara: Budžet treba usvojiti novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH

Uspostava vlasti mora biti završena konstituiranjem zakonodavnih tijela, za što je rok već istekao

Bradara: Zamjena teza. Arhiv

Avaz.ba

28.1.2019

Blokade i ucjene samo su neki od epiteta koji se ovih dana pripisuju predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidiji Bradari, piše "Večernji list". 

Riječ je o usvajanju budžeta FBiH koji je usvojen u Predstavničkom i čeka potvrdu u Domu naroda. Međutim, dok javnost, predvođena SDA, insistira na sazivanju sjednice, Bradara kaže da vremena još ima i da priliku treba dati novom sazivu.

- Uspostava vlasti mora biti završena konstituiranjem zakonodavnih tijela, za što je rok već istekao - kazala je Bradara.

Zamjena teza 

- Na djelu je ponovo zamjena teza. Podsjećanja radi, prilikom uspostave tzv. Platforme, žurilo im se i nasilu su završili proces izbora delegata, izbacivši legitimno izabrane. Ovog puta kad bošnjačke strane ne mogu sakupiti većinu, opstruiraju izbor delegata u skupštinama u kojima mogu - kazala je Bradara dodajući: 

- Prema mojim saznanjima, ovaj proces trebao bi biti gotov do 31. januara, tako da bi konstituirajuća sjednica mogla biti već početkom februara i potrebe za panikom nema jer nećemo dopustiti da bilo ko, a pogotovo ne penzioneri trpe. Svjesna sam odgovornosti, svojih obaveza i nadležnosti kako ustavnih tako i poslovničkih koje moje kolege koriste kako im odgovara. Ne čudi i kontradiktornost domaćih i stranih pravnih stručnjaka glede ovog pitanja. 

Zanimljivo je da se ''najviše brinu'' trenutno oni koji su izbjegavali izmjenu Izbornog zakona, vršili pritisak na CIK, iako su bili upozoreni na posljedice nepostojanja zakonodavnog pravnog okvira, pogotovo što smo o ovom scenariju razgovarali kad je još bilo moguće djelovati. Da je samo Predstavnički dom, recimo, budžet izglasao još u decembru, prije odluke CIK-a, kada je Dom naroda još mogao zasjedati u starom sazivu, sad ne bismo imali problem. 

U ovoj situaciji, kada je dio novih već izabran, to je, u najmanju ruku, dvojbeno - istakla je ona.

Bradara je spomenula i apelaciju SDA u vezi s odlukom CIK-a koja bi navodno trebala biti razmatrana krajem ovog mjeseca, što će, ako se obistini, biti presedan jer se neke presude čekaju godinama. 

Završiti proces 

- Oni, očito, misle da će im Ustavni sud usvojiti primjedbe i vratiti nas na početak, stoga još jednom apeliram na sve da završe proces konstituiranja skupština i izbora delegata da bi uspostava zakonodavne vlasti bila završena - kazala je Bradara i poručila da svi zajedno trebamo imati više vjere u institucije i institucionalnu vlast. 

- Odgovornost svih nas, barem se nadam, podrazumijeva se. Jer trenutnim stanjem i uputstvom CIK-a, koji je na snazi, nije zadovoljan ni HDZ, čija je apelacija, također, na Ustavnom sudu, ali to nije razlog da se nepotrebno koče određeni procesi. Obično se u postizborno vrijeme traže kompromisi i rješenja da bi se približili stavovi, a oni koji su povjerenje dobili trenutno traže izgovore za što veći razlaz - zaključila je Bradara. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.