HRVATSKA

Krađa o kojoj bruji Split: Dvije prijateljice iz BiH u tržnom centru za 20 minuta ukrale garderobu u vrijednosti od 4600 KM

I jedna i druga su uzele dosta komada robe i krenule svaka u svoju kabinu gdje su s odjeće skinule zaštitu, etikete i cijene

Split: Dvije dame iz BiH došle da kradu u tržnom centru. Ilustracija

Avaz.ba

28.1.2019

Dvije dame u zrelim godinama doputovale su iz BiH kako bi krale po Splitu. 

Slađana S. (31) iz Mostara i njezina devet godina starija prijateljica Nataša R. iz Nevesinja ukrale su iz trgovačkog centra "City Center one" robe u vrijednosti od 17.450 kuna, odnosno 4.605 KM, piše Slobodna Dalmacija.

Njih dvije došle su u taj trgovački centar u subotu oko 18 sati i uputile se odmah prema trgovini "Peek&Cloppenburg" koja u ponudi ima skuplju robu renomiranih svjetskih marki. Nisu lutale i krale krpice po jeftinim dućanima nego su očigledno znale šta žele ukrasti i koje je najpogodnije mjesto za to.

I jedna i druga su uzele dosta komada robe i krenule svaka u svoju kabinu gdje su s odjeće skinule zaštitu, etikete i cijene, a robu su potrpale u svoje torbice i ruksake te su nakon toga izašle iz trgovine.

Naravno, alarm pri izlazu nije zbog skinute zaštite s proizvoda zvonio, ali je ipak prodavačica primijetila njihovo sumnjivo kretanje nakon izlaska iz kabine i nagli odlazak iz dućana te je odmah o tome obavijestila zaštitarsku službu.

Na ruku ovim djevojkama nije išlo što prostor u kojem su krale nije odmah u prizemlju pa su morale izgubiti koju minutu više dok izađu iz centra s ukradenom robom.

Stigle su njih dvije taman tako do parkilališta tržnog centra, ali su stigli i zaštitari koji su ih zadržali do dolaska policije.

U centar su ušle oko 18 sati, a zaustavljene su na parkingu dvadeset minuta kasnije. Dakle, u 20 minuta su ukrale robe u vrijednosti od 17.450 kuna, odnosno 4.605 KM.

Nakon hapšenja, obje su dovedene u prostorije Druge policijske stanice gdje je nad njima provedena krim-obrada i obje su zaradile kaznene prijave za krađu, a ukradena roba je vraćena. Odvedene su nakon toga i pritvorskom upravniku, a potom i na ispitivanje na Općinsko državno tužilaštvo.

Kaznena prijava za krađu ide u redovni postupak u kojem se ove dvije ino-kradljivice moraju pojaviti. Tužilaštvo je tražilo, a istražni sudija i odobrio da im se i objema izreče mjera opreza - oduzimanje putnih isprava do okončanja postupka te su nakon toga obje puštene na slobodu.

Hoće li one sa slobode pobjeći u BiH, što je vrlo lako moguće ako imaju kakvu vezu preko granice ili će ostati u Hrvatskoj, vidjet će se kada postupak protiv njih počne.

Policija nije objavila o kojim je ukradenim predmetima riječ, samo ukupnu štetu.

Doznaje se i da ove dvije djevojke nisu evidentirane po krađama na teritoriju RH, a jesu li to činile u BiH ili po svijetu bilo je do završetka ovog teksta nemoguće doznati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.