BANJA LUKA

Klinika za psihijatriju: Prozorske rešetke dotrajale pa pacijenti lako bježe

Barake u kojima je smještena Klinika sagrađene 1969. godine, a i tada kao privremeno rješenje

Pacijenti smješteni u barakama koje zimi prokišnjavaju, a ljeti su usijane poput peći

Piše: G. DAKIĆ

28.1.2019

Klinika za psihijatriju u Banjoj Luci decenijama je u katastrofalnom stanju. Pacijenti su smješteni u barakama koje se ljeti pretvaraju u usijane pećnice, a zimi prokišnjavaju i pune su vlage.  

Neugodni mirisi

U izvještaju Ombudsmena za ljudska prava BiH navodi se da je banjalučka Klinika za psihijatriju ubjedljivo najgora klinika u BiH za smještaj osoba s mentalnim ili psihičkim smetnjama.

Barake u kojima je smještena Klinika izgrađene su 1969. godine. Tada su podignute kao privremeno rješenje, koje traje već pola stoljeća. Ombudsman Ljubinko Mitrović ističe da je najteže stanje na Odjeljenju za alkoholizam.

Mitrović: Osjeća se posramljeno

- Na tom odjeljenju postoje dvije muške i jedna ženska soba, koje su dosta tijesne. U svakoj sobi nalazi se sedam željeznih kreveta. Plafon i sanitarni čvor u vrlo su lošem stanju, namještaj je dotrajao i skoro neupotrebljiv. Od vlage i neprijatnih mirisa tu se ne može ni boraviti - kazao je Mitrović.

U izvještaju se navodi da pacijenti često bježe, jer su rešetke na prozorima slabo pričvršćene. Plafoni, zidovi i stolarija u prostorijama Odjeljenja za detoksikaciju također su u lošem stanju, zbog čega ih je teško zagrijati.

Trebaju pomoć

- Nekoliko godina obilazim Kliniku u Banjoj Luci. Osjećam se posramljeno. Radi se o ljudima koji su se sticajem nesretnih okolnosti našli tamo, koji imaju psihičkih poteškoća i kojima treba pomoći. Tamo se u svakom momentu nalazi 70 pacijenata - kazao je Mitrović.

Renovirana kotlovnica

U Univerzitetsko-kliničkom centru RS kažu da su u potpunosti upoznati s uvjetima rada, smještaja i boravka pacijenata na Klinici. Prije ove grijne sezone renovirana je kotlovnica, ali za veće radove sada nema novca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.