REAKCIJA

Dodik: Neka nam Bošnjaci pokušaju osporiti ime i izaći ćemo iz Bosne i Hercegovine

Istakao je da nema ništa od jedinstvene i unitarne države, jer je ona zajednica dva entiteta i tri naroda

Milorad Dodik. Arhiv

Srna

29.1.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da kao odgovor na najavljenu inicijativu SDA za preispitivanje naziva Republika Srpska ne želi isključiti razmatranje statusa u pogledu nezavisnosti RS.

Dodik je naveo da će odgovor biti održavanje sjednice Narodne skupštine na kojoj će biti dat nedvosmislen odgovor, ponovivši da to ne mora značiti samo nezavisnost.

- Odmah će drugi reći, evo, ponovo se priča o tome (nezavisnosti). Ne, to je samo jedna od mogućnosti. Mi predlažemo da se vratimo na dejtonske izvorne principe Ustava i organiziramo BiH po tom principu. Da ona bude ustavna, a ne vanustavna zajednica. Vratimo se u okvire Ustava - rekao je Dodik za RTRS i poručio da RS treba vratiti izvorna ustavna prava.

On je rekao da ne prijeti jer RS čita Ustav i istakao da su svi relevantni, pa čak i pravnici iz bošnjačkog naroda, rekli da je "ovo glupost SDA".  

- Ako ova glupost prođe u Ustavnom sudu BiH, ne želimo da čekamo ishod, jer je poznat zato što u ovom sudu imamo tri strane sudije i dvojicu Bošnjaka koji su ranije bili potpredsjednici SDA - kaže Dodik.

On je istakao da je inicijativa SDA antidejtonska i da, na osnovu ranijih iskustava, ne vjeruje u dobre namjere stranaca kada je riječ o njenoj osudi. 

- To je neprovodiva i nedopuštena inicijativa. Taj akt je više uperen protiv egzistencije BiH nego RS - rekao je Dodik.

On smatra da Bošnjaci imaju dugoročan plan da korak po korak devastiraju RS, što je zaustavljeno 2006. godine. 

- Njihova apelacija je znak nervoze i nemoći. Neka nam Bošnjaci pokušaju osporiti ime i izaći ćemo iz BiH - poručuje Dodik.

Dodik je predložio Bakiru Izetbegoviću da mu uvede sankcije te dodao da bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini nemaju dovoljno glasova i potpisa da upute apelaciju Ustavnom sudu u vezi sa imenom Republika Srpska. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da nema ništa od jedinstvene i unitarne BiH, jer je ona državna zajednica dva entiteta i tri naroda.

Srbi ne smiju dozvoliti da prođu kao Hrvati u Federaciji BiH, odnosno budu majorizirani i izbačeni iz svih elemenata odlučivanja. Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora (HNS) je mogla biti žešća kada je riječ o obespravljenosti Hrvata - rekao je Dodik za RTRS. 

Povodom posjete članova Predsjedništva BiH Briselu rekao je da je jedino usaglašen odgovor Predsjedništva na pitanja EU.

Uvijek je zadovoljstvo razgovarati s ljudima iz EU, ali sada nećemo biti tema samo mi, jer i EU ima problema. Bit će interesantno saznati procjene koje se odnose na majske izbore u EU, kao i one o Brexitu i sve veće polarizacije unutar Unije - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.