BIH

Umjesto rezultata, u Brisel nose krize

Komšić, Dodik i Džaferović: Prva službena posjeta

Piše: K. KEŠMER

29.1.2019

Članovi tročlanog Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović danas bi trebali održati nekoliko sastanaka u Briselu sa zvaničnicima EU, što predstavlja njihovu prvu zvaničnu posjetu sjedištu Unije. 

Kako je najavljeno, o aktuelnoj političkoj situaciji nakon izbora i evropskom putu BiH razgovarat će s visokom predstavnicom Evropske komisije za vanjske poslove i sigurnost Federikom Mogerini (Federica Mogherini), komesarom za proširenje Johanesom Hanom (Johannes Hahn) i predsjednikom Vijeća EU Donaldom Taskom (Tusk).

Jasno je, međutim, da se bh. trojac neće imati ničim pohvaliti. Osim što još nema ni naznaka formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou, bh. politički lideri uz to su uspjeli proizvesti samo još više kriza i nacionalističkih tenzija. A samo u ovom mjesecu bilo ih je i previše: od proslave neustavnog dana RS i diplomatskog skandala u kojem je učestvovao sada već bivši hrvatski ambasador u BiH do najave SDA da će tražiti promjenu imena RS.

Što se tiče evropskog puta, Vijeće ministara BiH predvođeno Denisom Zvizdićem nije odgovorilo na dodatna pitanja, donosno odgovori su već mjesecima „na prevođenju“. Brojne strategije koje su uvjet za približavanje EU još čekaju na usvajanje.

Dobro, mudro, pametno 

Sudeći prema jučerašnjim izjavama Komšića i Džaferovića, u Briselu će opet moljakati zvaničnike EU da budu popustljiviji prema BiH.

- Mi idemo s porukom da bi bilo dobro, mudro i pametno ne samo za BiH nego i za zemlje EU da BiH dobije kandidatski status. Tačno je da mi nismo onakvi kakvim bi nas možda željeli vidjeti u Briselu, ali bojimo se da svaki izgubljeni dan, mjesec i godina mogu biti vrlo štetni ne po BiH nego i po cijelu regiju - rekao je Komšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.