LJUBAV

Meho (76): Umjesto jastuka, želim grliti srodnu dušu

Dođu neke i pokradu me, jedna je odnijela i veš-mašinu, televizor, šest lopata, žali se starac, kojem javljanje više od 20 žena na oglase u konačnici nije bilo uspješno

Mahmutagić: Jedini uslov je da žena ima između 50 i 60 godina

M. MUJADŽIĆ

30.1.2019

Oglasi - jednima su način da nešto kupe ili prodaju, nađu ili ponude posao, a drugima put do ljubavi. Dug je spisak oglasa onih u potrazi sa ženom svog života. Potraga Mehe Mahmutagića traje punih deset godina. I neumoran je. Ima 76 godina, i traži ženu. Bez rigoroznih uvjeta, jedan jedini je - na oglas se mogu javiti samo one od 50 do 60 godina. Kakvu ženu želi? Meho nema nedoumice.

Poznanstvo iz bolnice

- Nije bitno kakva je, nije bitno da li je visoka ili je niska, to nema veze. Bitno je da ima od 50 do 60 godina i da ja imam druga u kući. Kad pođem leći, da imam koga zagrliti, da ne grlim jastuk. Sad grlim jastuk, nemam šta drugo - započinje Meho svoju priču.

Voljena žena napustila ga je prije 20 godina. Priča nam da se i danas sjeća te 1969. kad joj se zarekao na ljubav. Kaže, takve nije bilo. No, sudbina je htjela drugačije i rano je ostao sam, pa se dao u potragu za srodnom dušom, koja traje već 18 godina. Koliko je dao oglasa u novinama, odavno je prestao brojati. Javljanje više od 20 žena na njegove oglase, u konačnici je bilo neuspješno.

Koliko je dao oglasa u novinama, odavno je prestao brojati

- Javljalo se njih puno. Bila je jedna iz Bosanske Krupe, ali ona se udala u Pećigrad. Vjenčala se za tog čovjeka. Upoznali smo se u bolnici, rekla mi je: Kamo sreće da si prije naišao, da sam te ranije srela - kaže Meho, kojeg sreća nije poslužila tada, a ni narednih godina.

Traže dopunu

Prestao je Meho brojati oglase, a i žene. Kaže, one dođu, uzmu i odu. - Dođu neke i pokradu me. Jedna je odnijela i veš-mašinu, televizor, šest lopata. Sve to dok sam bio u bolnici - nastavlja svoju priču vremešni Meho. Žene su odlazile, a Meho ostajao sam. Nije ih kasnije viđao, niti čuo. Poslije svake žene, uslijedila je nova potraga, druga žena, ista priča.

- Došla je jedna iz Cazina, kaže mi: Udala bih se, ali daj mi 50 KM. Ja dao, kasnije zovem - nema. Neke traže dopunu, neke kažu – bit će, a ništa ne bude od tog obećanja - nastavlja svoju priču Meho, koji, priznaje nam, na udvaranje „licem u lice“ nije odvažan.

Nije bitno kakva je, nije bitno da li je visoka ili je niska, poručuje Mahmutagić

Da sam odlazi na sedmična okupljanja svoje generacije, kaže, ne želi. Iz udobnosti vlastitog doma, putem novinskih oglasa i frekvencija radija, nada se, i dalje, da će pronaći svoju srodnu dušu, da zajedno dijele dane treće životne dobi.

Dobit će penziju od 400 KM i još 300 KM kad odnese smrtni list

- Meni da je naći ženu, da je vjenčam, da joj ostavim penziju. Bolje da ona uzima 400 maraka. Kad je vjenčam, ona ima pravo na to. Dobije i 300 maraka kad umrem, kad odnese smrtni list - dodaje Meho, koji je i dobrovoljni davalac krvi, što je činio čak 89 puta.

Idemo gdje god kaže

Mahmutagić od žena mnogo ne traži. - Ona kad dođe, neće biti svađe. Idemo gdje god kaže. Nemamo suca, imao sam samo oca i mater, ja više nad sobom sudaca nemam. A žene? Žene su nešto drugo - kaže Meho, koji u trećoj životnoj dobi priželjkuje i traži ljubav. Ona je, i dalje, u oglasima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.