PTOZOR-RAMA

Ulovio džudžana, životinju koju Hercegovci do sada nisu vidjeli

Jedan džudžan uginuo, a drugog poklonio prijatelju

Ulovljeni džudžan: Životinje samo noću prilaze kokošinjcu

M. SMAJKIĆ

29.1.2019

Džudžan je, vjerovatno, najpoznatije mitsko stvorenje u Hercegovini. Od davnina je u hercegovačkim selima džudžan strašno biće koje napada kokoši i obezglavljuje ih. Tako se do danas prenosi da džudžana niko nije uspio vidjeti, a kamoli uhvatiti, jer u narodu postoji mišljenje da se može provući i kroz najmanje rupe i podaviti kokoši. Takvih se priča naslušao i Ante Pavličević iz sela Ripci u općini Prozor-Rama, kojem je pošlo za rukom da uhvati čak dva džudžana.

Kako nam je ispričao, prošle je sedmice u svom kokošinjcu pronašao udavljenu kokoš, a to nije bio prvi slučaj. I ranije se to događalo, kao i njegovim susjedima, a svi su pretpostavljali da je to djelo džudžana. Odlučio je postaviti zamku i bio je prilično iznenađen kad su se ulovila dva džudžana, i to po danu, jer se smatra da ove životinje samo noću prilaze kokošinjcu.

- Čuo sam, naravno, i ja za te priče o džudžanu kao neuhvatljivoj životinji, za koju, eto, niko ne zna kako izgleda, ali riječ je o tvoru, vjerovatno, ili kuni. Istina, iznenadio sam se da su se ulovili u zamku po danu, ali vjerovatno zbog zime i velikog snijega dolaze do sela - ispričao nam je Pavličević.

Jedan džudžan je uginuo, kazao nam je, a drugog je poklonio prijatelju, koji je ljubitelj životinja. Iako zamka i dalje stoji, od prošle sedmice nije se više nijedan džudžan ulovio. Iako u Hercegovini postoji izraz „smrdi kao džudžan“, Pavličević nam je rekao da nije osjetio nikakav neugodan miris koji ove životinje ispuštaju kad se nađu u opasnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.