PRES-KONFERENCIJA

BiH svrstana u hibridni režim s visokim stepenom korupcije

Tako se naša zemlja još jednom našla u društvu Indonezije, Šri Lanke i Svazilenda

S današnje press konferencije. T. Saletović

Fu. M.

29.1.2019

Naša zemlja se, prema indeksu korupcije, nalazi na 89. mjestu od ukupno 180 zemalja, sa ocjenom 38, što pokazuje dugogodišnju stagnaciju i urušavanje demokratskog sistema.

Kazano je ovo danas na konferenciji za medije "Transparency Internationala" (TI) BiH.

Tako se naša zemlja još jednom našla u društvu Indonezije, Šri Lanke i Svazilenda, u čijem je društvu korupcija itekako prisutna.

- Poredeći rezultate u posljednjih sedam godina, vidljivo je da BiH ne samo da nije napravila nikakav napredak već bilježi nazadovanje. Negativne trendove, osim Makedonije, zabilježile su i sve ostale zemlje zapadnog Balkana. BiH je svrstana u hibridne režime, u kojima se redovno dešavaju izborne nepravilnosti, politički pritisci, nedostatak nezavisnog pravosuđa, visok stepen korupcije, pritisci na medije.... Sve ovo omogućava cvjetanje korupcije – navode iz "Transparency Internationala".

Prema riječima Srđana Blagovčanina iz "Transparency Internationala", BiH je u potpunosti  zarobljena privatnim interesima nosilaca vlasti.

- Institucije paralizirane korupcijom, ne uspijevaju ostvariti svrhu zbog koje postoje, stavljajući građane u situaciju da ne mogu ostvariti elementarna ljudska prava. Ne postoji stvarna namjera vlasti da se uhvati ukoštac s korupcijom. Javna preduzeća su postala partijsko vlasništvo, u koja se upošljavaju politički kadrovi – kazao je Blagovčanin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.