SJEĆANJE

Otišao je čovjek kojem su istina i pravda bile bitnije od njega samog

Njegova ljubav prema Mostaru i Veležu je bila nemjerljiva

E. TRAKO – M. AŠČIĆ

29.1.2019

Fočo: Veliki gubitak za Univerzitet u Sarajevu - Avaz
Kazaz: Bilo je je prekrasno s Grebom stvarati Sarajevske sveske - Avaz
Florens Hartman - Avaz
Zulfikarpašić: Izgubili smo pravog čovjeka - Avaz
Kontić: Sarajevo neće biti isto bez profesora - Avaz
+1

Vijest da je preminuo profesor Zdravko Grebo rastužila je mnoge njegove prijatelje, studente, novinare, poznanike, političare.

Bez profesora Sarajevo neće biti isto, otišao je ljevičar, čovjek koji je rat proveo u opkoljenom Sarajevu, profesor kojeg studenti pamte, pripovijedaju anegdote s njim i od kojeg su imali šta naučiti.

Amra Zulfikarpašić, profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti i velika prijateljica profesora Grebe, kroz suze nam je kazala da polako odlaze ljudi koji u sebi imaju čojstvo.

U funkciji čovjeka

- Grebo je bio dika ove naše zajednice, vjerujte da mi je to tako teško... Otišao je jedan pošteni čovjek, kojem su poštenje i istina bili važniji od njega samog. Stvarno sam tužna i pogodilo me mnogo iako sam znala da je bio jako bolestan. Bio je ljevičar, dio one generacije šezdesetosmaša. Družili smo se i to je jedan duhovit i šarmantan čovjek. Baš smo izgubili pravog čovjeka i ne znam šta ovo vrijeme nosi – kazala je kroz suze Zulfikarpašić.

Boro Kontić, direktor „Mediacentra“, kaže da nikada profesora Grebu nije nazvao imenom.

- On je bio profesor i svi u toj generaciji smo ga zvali profesor. Poznajem ga cijeli život. Dok sam bio student, on je bio asistent. Dolazio sam kod njega na konsultacije. Bio je velika i široka osoba. Svi ga pamte za vrijeme rata, na svaki način je bio najbolji predstavnik Sarajeva u tom ratu. Kad se čovjek s njim sretne, nekako je odmah znao da smo pobijedili u tom ratu. Imati njega na svojoj strani značilo je da imaš i istinu i pravdu na svojoj strani. Rodom je Mostarac, ali, zapravo, umro je kao najveći Sarajlija. Ovaj grad na više načina neće biti isti bez profesora Grebe. On je uvijek bio profesor – kaže Kontić.

Profesor Salih Fočo, bivši dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, kazao je za „Avaz“ da je Grebo bio vrhunski intelektulac ljevičarskog usmjerenja, a „državu je posmatrao u aspektu pravde i pravičnosti“.

- Uvijek je težio tome da se urede ljudski odnosi, da živimo u demokratskom okruženju i da zapravo država ne bude monopol sile nego u funkciji čovjeka i građana. Upravo zbog toga, Univerzitet u Sarajevu izgubio je jednu od značajnih ličnosti i profesora koji je profilirao teoriju države i prava, a time na neki nači, slobodno možemo reći, podigao nivo Pravnog fakulteta i pravne misli na prostoru BiH, pa i šire – rekao nam je Fočo.

Putokaz u mračnim vremenima

Amela Rebac, mostarska novinarka i osnivačica kultne radiostanice Studio 88, istakla je da joj je veoma teško govoriti o smrti profesora Grebe, jer je on bio veliki bosanskohercegovački patriota, veliki Mostarac i Veležovac.

- Njegova ljubav prema Mostaru i Veležu je bila nemjerljiva. Što se mene tiče, bio mi je iskreni prijatelj i mislim da će dugo trebati da BiH dobije još jednog čovjeka ovoga kalibra. On je bio i naučnik, bio je veliki čovjek i veliki patriota – kazala nam je Rebac.

Profesor Filozofskog fakulteta i politički analitičar Enver Kazaz kazao je da je Grebo bio neponovljiv lik u poraženom bosanskom društvu.

- Cijeli život se zalagao za humanističke vrijednosti, a politička stvarnost ih je uništila. Cijeli život se borio za prostor kulture, a društveno polje je na svaki mogući način destruiralo bosanskohercegovačku hibridnu multikulturalnu supstancu. Bilo je je prekrasno s Grebom stvarati "Sarajevske sveske", učestovati u biblioteci Zida i raditi na radio Zidu. Čak i kada se niste slagali s njim, niste mogli odoljeti njegovom šarmu, osobenoj donkihotskoj poziciji da se zalaže u nemoguće u stravičnim društvenim okolnostima – kazao je Kazaz.

Senada Kreso, prevoditeljica i dugogodišnja prijateljica Zdravka Grebe, napisala je:

- Kad izgubiš prijatelja. Dobrog čovjeka. Časnog čovjeka. Moralnog čovjeka. Velikodušnog čovjeka. Ljudinu u svakom pogledu. Sjediš i zuriš u jednu tačku i svaka ti misao izmiče. Osim da je život nepravedan, a smrt još nepravednija. Spavaj mirno, dragi i dobri, moj Zdravko. Odmori se od ovog surovog svijeta. Bio si za njega previše plemenit i dobar.

Florens Hartman (Florence Hartmann), bivši portparol Haškog tribunala, oglasila se na svom Facebook profilu.

- Tuga velika. RIP, Zdravko. Ti si bio svjetlo uvijek upaljeno, uprkos mraku. Šta ćemo sada bez tebe. Znam, široki čovjek si bio pa si pazio da ohrabriš nove generacije. Ali, falit će nam tvoj putokaz u mračnim vremenima. Adieu grand Zdravko brepose en paix. Merci pour tout ce que tu as fait et partagé.

Brojni ugledni građani naše zemlje od Grebe su se oprostili i putem društvenih mreža. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.