PRES-KONFERENCIJA

Konaković: SDA se preko Novalića odlučila na pokušaj paralize života građana u Kantonu Sarajevo

S druge strane, ministrica pravde Lejla Brkić istakla je da nema zakonske osnove za ovakav potez

S današnje konferencije za medije

A. Tabak

29.1.2019

Nakon što je premijer Federacije Fadil Novalić podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti nacrta budžeta za ocjenu ustavnosti Kantona Sarajevo, danas su u zgradi Vlade Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS, i Lejla Brkić, ministrica pravde i uprave, održali pres-konferenciju. 

Konaković je pojasnio da je premijer Novalić tražio da se donese privremena mjera te da se obustavi donošenje budžeta do okončanja sudskog procesa.

- Razlog zbog kojeg se ovo dešava je taj što SDA nije više u vlasti. Šokiran sam neljudskim odnosima. Novalić se poziva na procjenu je li bilo potrebe za hitnim donošenjem budžeta. Spremni su zaustaviti donošenje budžeta iako su sami pripremali nacrt - izjavio je Konaković.

Naglasio je da se SDA preko Novalića odlučila na pokušaj paralize života građana u Kantonu Sarajevo.

- Ovo je politički pritisak i pokušaj da se destabilizira jedna nova energija. Novalić nije moralan i treba da ga bude sram, jer je on sam donio federalni budžet na sto, bez javne rasprave. Ovo je dimenzija slobodnog pada i ranjenog lava - istakao je Konaković.

S druge strane, Brkić je kazala da premijer Novalić nije imao zakonsko ustavno pravo da podnese ovakav zahtjev Ustavnom sudu.

- To može podnijeti samo premijer KS ili trećina zastupnika, što nije učinjeno. Ne postoji pravno utemeljenje za ovakvu apelaciju premijera Novalića. U potpunosti je ispoštovana procedura o utvrđivanju nacrta budžeta KS - istakla je Brkić.

Bez obzira na sve, Konaković je kazao da će prijedlog budžeta KS biti razmatran na sutrašnjoj sjednici Kantona Sarajevo.

Na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko zastupnici SDA pokušaju opstruirati sjednicu, Konaković je kazao da će im biti odbijeno od paušala ili naknade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.