SAOPĆENJA

Intelektualci upozorili Bh. blok: Koalicija sa SDA, HDZ-om i SNSD-om značila bi kraj socijaldemokratije

Upozoravaju da ne smiju upasti u zamku lažnog patriotizma i militantne retorike

Predrag Kojović, Nermin Nikšić, Dženan Đonlagić

Avaz.ba

29.1.2019

Savjet socijaldemokratskog pokreta, koji čine društveno i politički odgovorni građani BiH, okupljeni oko ideologije socijaldemokratije, najoštrije je osudio mogućnost koaliranja Bh. bloka (SDP, DF i Naša stranka) sa SDA, HDZ-om BiH i SNSD-om. 

Intelektualci su na posljednjem sastanku Bh. bloku uputili otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti.

- Savjet upozorava Bh. blok na moguće katastrofalne posljedice ulaska u "patriotski blok" koji nam se ovih dana javno servira kroz razne oblike vještački proizvedenih kriza poput dovođenja u pitanje imena Republike Srpske, vanjskih i unutarnjih neprijatelja koji prijete opstanku države Bosne i Hercegovine, te homogenizacije i veličanja UZP od stranaka s hrvatskim nacionalnim predznakom okupljenih unutar nevladine organizacije HNS. 

Vještačka kriza ima za cilj gušenje opozicije u Republici Srpskoj, stavljanje Bh. bloka u ruke bošnjačkog nacionalizma, te unutar stranaka s hrvatskim predznakom onemogućavanje drugačijeg mišljenja od mišljenja HDZ-a BiH.

Bh. blok ne smije upasti u zamku lažnog patriotizma i militantne retorike.

Podsjećamo Bh. blok da je i sama najava mogućeg koaliranja sa SDA, HDZ-om BiH i SNSD-om već nanijela ogromnu štetu koaliciji u tri kantona. Taj negativni trend će se nastaviti i nanijet će štetu i u Sarajevskom kantonu te zaustaviti val pozitivnih promjena ukoliko se Bh. blok ne distancira od mogućeg koaliranja. Savjet insistira na vraćanju korijenima socijaldemokratije, klasnoj borbi, jednakosti i solidarnosti.

Ogroman prostor na kojem živi obespravljeni bosanskohercegovački čovjek bez nade, vi, drugovi i drugarice, dame i gospodo, morate ispuniti i svojim političkim djelovanjem stati u njegovu zaštitu.

Ukoliko Bh. blok poklekne i koalira sa SDA, HDZ-om BiH i SNSD-om, to za nas predstavlja kraj socijaldemokratije u političkim subjektima koji se izdaju za socijaldemokratske, što ne znači i kraj socijaldemokratiji kojoj će SSP i građani/ke ostati dosljedni - zaključuje se u pismu.

Pismo potpisuju: Zoran Vidaković, Slavo Kukić, Žarko Papić, Enver Kazaz, Maja Gasal-Vražalica, Emina Abrahamsdotter, Ahmed Bosnić, Esad Bajtal, Srđan Šušnica, Suzana Sekulović-Kadirić, Slobodan Šoja, Srđan Puhalo te Anida Kapo, Iskra Zadro i Elvir Lojić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.