KOMUNIKACIJE

Svijet već komunicira na 5G, a BiH na nivou Sjeverne Koreje

Kompanije i korisnici na udaru

Cijena licence mijenjala se tri puta

O. KAVAZOVIĆ

30.1.2019

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) održat će 30. januara sastanak s entitetskim i državnim ministarstvima komunikacija kako bi Vijeću ministara predložila odluku o uvođenju 4G mreže u Bosni i Hercegovini. 

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH napravilo je prošle godine plan uvođenja ove mreže, ali je sve zastalo na Vijeću ministara, a cijena licence mijenjala se čak tri puta.

- Ministarstvo je predložilo više cijena, ali smo pazili da se implementacija tog projekta ne lomi preko leđa građana, jer bi telekomi sigurno povećali cijene usluga - kazao nam je Vlatko Drmić, pomoćnik ministra za komunikacije.

Različite cijene

Cijene koje su predložene Vijeću ministara, kretale su se od milion i po do nekoliko desetina miliona maraka. Vijeće ministara odlučilo je da licence za korištenje 4G mreže ne prodaje putem aukcije najvećem ponuđaču nego da uvođenje mreže povjere telekom operaterima, od kojih su dva u državnom vlasništvu.

Zemlje regiona su direktnim licitiranjem prodavale licence za 4G mrežu najvećim ponuđačima. Tako je u Srbiji i Crnoj Gori licencu dobila kompanija “Telenor”, a u Hrvatskoj “ViP”. Cijene su uglavnom bile između 15 i 20 miliona maraka.

Regulatorna agencija za komunikacije, zajedno s Ministarstvom BiH, predložila je Vijeću ministara da cijene budu niže, ali da se telekom operateri obavežu da unutar tri godine 4G LTE mrežom pokriju cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine.

To bi značilo da bi istu brzinu interneta imali u centru Sarajeva i na vrhu Bjelašnice.

- Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regionu koja nema pokrivenost 4G mrežom. U svijetu smo u društvu s Kongom, Sjevernom Korejom i Somalijom – ističe Drmić.


Drmić: Jedini u regionu bez 4G mreže

Da BiH uveliko kasni za evropskim i svjetskim standardima, pokazuje i podatak da je Vlada Hrvatske lani počela izradu plana za uvođenje 5G mreže, a očekuje se da do kraja naredne godine broj korisnika u svijetu prmaši 250 miliona.

Veliki gubitak

Odgađanje implementacije i uvođenja 4G mreže predstavlja direktan udar na sve korisnike.

- Na udaru su privatni korisnici i kompanije. Problem imaju i freelanceri, koji rade za kompanije izvan BiH. Oni rade na 3G mreži i razmjenjuju veliku količinu podataka, a imaju spor internet – pojašnjava Drmić.

Ogromna razlika  

Bosna i Hercegovina trenutno koristi 3G mrežu, koja se kreće oko 14 megabajta u sekundi, ali je prosječna brzina u BiH oko 8. 

Naprednija 4G mreža omogućila bi korisnicima brzinu od 100 megabajta u sekundi, dok 5G mreža u devet sekundi prenese isti broj podataka kao 3G za jedan dan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.