SJEDNICE

NSRS kritike zbog izdvajanja sredstava za filmski projekt iz Srbije

Vlada nedavno odobrila 195.000 KM iz budžetske rezerve za pomoć Producentskoj kući “Zilion film” iz Beograda za snimanje kistorijske drame “Kralj Petar prvi”.

S ranijih sjednica. Arhiv

Fena

30.1.2019

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) ponovo je danas kritizirala entitetsku vlast zbog malih izdvajanja za kulturu, posebno filmsku umjetnost, dok se istovremeno sredstvima građana RS podržavaju pojedinačni projekti umjetnika iz Srbije . 

Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić kritizirala odluku Vlade RS, koja je nedavno odobrila 195.000 KM iz budžetske rezerve za pomoć Producentskoj kući “Zilion film” iz Beograda za snimanje historijske drame “Kralj Petar prvi”.

- Ukupna sredstva za razvoj filma u budžetu RS iznose 100.000 KM, dok je Lazar Ristovski za film “Kralj Petar prvi”, nakon što je snimljen, dobio 195.000 KM iz budžeta RS mimo svih procedura, jer mu je to neko obećao. Čak me nije ni iznenadila ta informacija, ali se niko, pa ni resorna ministrica, nije tome usprotivio – rekla je Trivić.

Podsjetila je da Federacija BiH ima i Oskara i Zlatni globus, kao i druge nagrade za filmove, koje su snimili umjetnici u tom bh. entitetu, za razliku od RS.

S druge strane, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić istakao je da treba pozdraviti pozitivne projekte, dok je šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić rekao da su u RS sramno male plaće glumaca.

Rasprava o ulaganjima u filmsku umjetnost je pokrenuta na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS tokom rasprave o Prijedlogu zakona o plaćama zaposlenih u oblasti kulture u RS, kojim je predviđeno povećanje platnih koeficijenata za zaposlene u pomenutim oblastima, raspoređenih na radna mjesta s visokom stručnom spremom, a s ciljem izjednačavanja njihovih zarada sa plaćama zaposlenih u drugim oblastima javne uprave.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.