POSJETE

S kakvim porukama se članovi Predsjedništva BiH vraćaju iz Brisela

Prioriteti su formiranje vlasti i odgovor na Upitnik Evropske komisije

Twitter

Avaz.ba

30.1.2019

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović borave u posjeti Briselu.

Oni su jutros održali sastanak s evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom (Johannes Hahn), a zanimljivo je da im se pridružio i Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker), predsjednik Evropske komisije, koji je nenajavljen došao na sastanak. 

- Drago nam je što je Junker došao mimo protokola i to pokazuje kakva je radna atmosfera - rekao je Dodik kasnije novinarima.

Nakon radnog doručka članovi Predsjedništva BiH održali su sastanak s Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropskog vijeća.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanaka da je bilo govora o formiranju vlasti te da se u BiH vraćaju sa stavom da je neophodno završiti odgovore na Upitnik Evropske komisije i doći do kandidatskog statusa. 

On je istakao da su članovi Predsjedništva BiH govorili i o različitim pogledima u vezi sa NATO integracijama.  

- To pitanje trebamo rješavati u BiH. Kako sam shvatio, put BiH prema EU nije uvjetovan pitanjem MAP-a ili NATO-a - kazao je Dodik. 

Također, razgovarali su i o regionalnim odnosima, o granici sa Srbijom i Hrvatskom te izgradnji Pelješkog mosta i imovine BiH u Hrvatskoj. Dodik je naglasio da pristup Hrvatske prema bh. imovini nije korektan te da je Predsjedništvo BiH ranije zauzelo svoj stav u vezi s ovim pitanjem. 

Napomenuo je i da će RS pratiti dešavanja u vezi s Kosovom. 

Komšić je rekao da je njegov utisak da postoji dobro raspoloženje među zvaničnicima da BiH dođe do kandidatskog statusa.

- Potrebno je odgovoriti na Upitnik, formirati vlast. Pred nas se postavljaju i izmjene Izbornog zakona, odmah ću reći da nam nije sugerirano u kojem pravcu će ići. To je naš problem, naša stvar. Izmjene izbornog zakonodstava podrazumijevaju političke i tehničke stvari. Tusk nam je rekao da je vrlo bitno da odnosi u BiH trebaju ostavljati pozitivan utisak kada je riječ o cijelom putu BiH. To je jedan faktor koji ne treba zanemariti. Proces pomirenja mora biti jasnije izražen i bolje vidljiv - rekao je Komšić i dodao: 

Šefik Džaferović dodao je da je su dobili snažnu podršku i opredijeljenost EU za ubrzani put BiH ka EU. Kako kaže, danas je govorio o MAP-u i formiranju vlasti.  

- Za mene je značajna i regionalna politika i rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima. Trebamo prakticirati da se primjenjuje međunarodno pravo ako nemamo dogovora. To preferiram i kada je riječ o granici sa Hrvatskom i Srbijom, ali i kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta - rekao je Džaferović. 

Podsjetimo, oni su se jučer sastali s Federikom Mogerini (Federica Mogherini), visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.