SAZNAJEMO

I Borjana Krišto traži ocjenu ustavnosti CIK-ovog uputstva

Novi zahtjev o ocjeni načina raspodjele mandata u Domu naroda, mogao bi dodatno usporiti formiranje tog organa zakonodavne vlasti

Krišto: psolala dopis dva dana prije sjednice Ustavnog suda

Piše: S. D.

31.1.2019

Borjana Krišto (HDZ), predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH, podnijela je zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti uputstva koje je donijela Centralna izborna komisija BiH o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, saznaje „Dnevni avaz“.

Krišto je zahtjev podnijela dva dana uoči današnje sjednice tog suda na kojoj će biti razmatran zahtjev za ocjenu ustavnosti istog uputstva koje je ranije podnijelo 27 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.



Iako je Krišto u zahtjevu izrazila očekivanje da će Ustavni sud BiH ovaj predmet uzeti u prioritetno razmatranje, neizvjesno je hoće li ga Sud uvrstiti na dnevni red današnje sjednice.

Kako tvrde naši izvori u tom sudu, s obzirom na to da se CIK mora očitovati o svakom zahtjevu o njihovom uputstvu, neophodno je prije rasprave Suda o tome pribaviti mišljenje Komisije.

No, s obzirom na to da o istom zahtjevu, ali s potpuno drugačijom argumentacijom 27 federalnih poslanika već postoji mišljenje CIK-a, moguće je da Sud odluči i drugačije. Sve u svemu, još jedan zahtjev o ocjeni načina raspodjele mandata u Domu naroda mogao bi dodatno usporiti formiranje tog organa zakonodavne vlasti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.