SARAJEVO

Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti uputstva CIK-a

Riječ je o uputstvu kojim je preciziran način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH

Ustavni sud BiH: Donesena odluka

S.DEGIRMENDŽIĆ

31.1.2019

Ustavni sud BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu proglasio se nenadležnim za ocjenu ustavnosti uputstva Centralne izborne komisija BiH (CIK) o izmjeni i dopunama uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH. 

Riječ je o aktu koji precizira da se izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH bira prema popisu iz 2013. godine i uz primjenu odredbe da iz svakog kantona mora biti izabran najmanje jedan delegat iz svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu. 

No, 27 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH pokušalo je osporiti ovo uputstvo navodeći da je njime prekršen Ustav FBiH, koji nalaže primjenu popisa iz 1991. godine za sva demografska izračunavanja, sve dok ne bude okončan proces povratka u BiH, odnosno u potpunosti proveden Aneks 7 Dejtonskog sporazuma.  

Današnja odluka Ustavnog suda znači da na snazi ostaje uputstvo CIK-a za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, što znači da će se u konstituiranje Doma naroda ići po tom uputstvu. 

I Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH, podnijela je zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti uputstva koje je donijela Centralna izborna komisija BiH o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH. 

Krišto je zahtjev podnijela dva dana uoči današnje sjednice tog suda. O njenom zahtjevu Sud će se izjašnjavati na narednoj sjednici. 



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.