SARAJEVO Na skandaloznoj pres-konferenciji

Sebija Izetbegović o mogućoj smjeni: Ja se samo jednog bojim

A.Nuhanović
31.01.2019 14:56

S današnje konferencije za medije

Foto: T. Saletović

Nakon dva sata i 15 minuta završena je skandalozna pres-konferencija koju je u velikom amfiteatru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) održala direktorica Sebija Izetbegović s desetinama svojih saradnika. Konferenciju je obilježio obračun direktorice KCUS-a s brojnim prisutnim novinarima.

Medijima, naime, nije bilo dozvoljeno da slobodno postavljaju pitanja, nego samo kada je ona to dozvolila.Nakon obimne prezentacije izvještaja o radu i finansijskom poslovanju, koji je nazvala "najboljim do sada otkako KCUS postoji", dr. Izetbegović obrušila se na većinu vrhunskih ljekara koji su u posljednje dvije godine, otkako je ona na čelu bolnice, otišli. Podsjetimo, njih je 80.

Prvi na tapeti našao se prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, za kojeg je ustvrdila da su "u njegovo vrijeme postojale nepregledne liste čekanja te da je pacijente slao u privatne klinike i dnevno zarađivao po 25.000 KM".

Ustvrdila je Izetbegović i da je veliki broj tužbi naslijedila od Ismetovog brata dr. Farisa Gavrankapetanovića, čak 206, te da su KCUS, kako se izrazila, "zavalili" za više od dva miliona KM.

Potom je Semina Bećirbegovića, ortopeda koji je s KCUS-a otišao prije više od godinu, optužila da je nestručno liječio jedno dijete, kojeg je, prema njoj, uputio u Egipat na liječenje, te da je na njeno pitanje zašto mu zahvat nije urađen na Ortopediji KCUS-a, navodno, Bećirbegović odgovorio da on to ne zna raditi.

Na meti su se našli i drugi ljekari koji su napustili KCUS, od Očne klinike, Kardiohirurgije pa nadalje, a svi oni za dr. Izetbegović "nisu valjali". Potom je nastavila obračun s medijima, tako što novinarki agencije Patria Amri Varatanović nije bilo dozvoljeno da postavi pitanje kad je ona to zamolila. Varatanović je napustila konferenciju kada joj je predstavnica Press-službe KCUS-a Muamera Šehić rekla da, ako nije zadovoljna konceptom pressa kako je to zamislila Uprava, može napustiti prostorije.

U amfiteatru je potom nastalo glasno negodovanje, a jedna od dugogodišnjih uglednih novinarki Edina Kamenica iz "Oslobođenja" obratila se Sebiji Izetbegović riječima: "Ovo je bila najtužnija pres-konferencija kojoj sam prisustvovala." Kamenica je zapitala i šta je s pacijentima, s obzirom na to da se u sali amfiteatra nalaze gotovo svi ljekari i medicinsko osoblje koji su na svaki odgovor Izetbegović aplaudirali, pa nije bilo jasno ko je ostao na radnom mjestu. Odgovor na ovo pitanje novinarka nije dobila.

Među ostalim, novinare je zanimalo i koliko je bilo ljekarskih grešaka te koliko je pacijenata poslano van zemlje jer u KCUS-u nisu mogli biti liječeni. No, postavljajući ovo pitanje, novinarka N1 se direktorici obratila s "gospođo Izetbegović", na šta je ona burno reagirala: "Ja sam za sve vas ovdje generalna direktorica! Potom je iznijela grube statističke podatke o smrtnosti pacijenata tokom posljednje četiri godine. Rekla je tako da ih je 2015. godine bilo 1.709, 2016. - 1.560, 2017. - 1.550, a 2018. - 1.590. O broju izmještenih pacijenata van BiH nije dala odgovor.

Također, dr. Izetbegović obrušila se i na novinarku "Avaza", jer je postavila pitanje o sudbini ratnih arhiva o liječenju boraca, o čemu smo pisali proteklih dana, a za što je direktor hirurških disciplina Dželaludin Junuzović u pisanoj formi ustvrdio da je izgorjela, a što smo i prenijeli u "Dnevnom avazu" i na našem portalu.No, dr. Junuzovića je danas na pres-konferenciji direktorica Izetbegović prekinula kada je pošao odgovoriti te je ona preuzela riječ, poručivši Junuzoviću da je ona "šefica njemu".

- Utvrđeno je da je došlo do proceduralne greške pri pisanju odgovora borcu koji je tražio od KCUS-a ratnu dokumentaciju. Sav arhiv čuva se u posebnom blindiranom sefu. "Avaz" iznosi neistine - rekla je Izetbegović, na što smo joj pojasnili da smo mi prenijeli zvanični pisani odgovor dr. Junuzovića, na što je Izetbegović odgovorila podsmijehom.Na potpitanje naše novinarke kada je sef nabavljen, s obzirom na informacije da je ta nabavka izvršena tek jučer, Izetbegoviće je samo rekla: "Ne prekidajte me." Također, na naš dalji upit je li tačno da je dr. Junuzovića zbog svega zvala na brifing u svoj kabinet, nije dala odgovor.

Ništa bolje nisu prošli ni drugi novinari, pa je tako jednom od kolega koji je glasno primijetio da sazivanje pres-konferencije "nema smisla, jer ona samo tvrdi da novinari izmišljaju i lažu", Izetbegović mu se obratila: "Ja uopće ne znam ko ste vi, iz kojeg medija dolazite, tako da ne znam zašto me to pitate." 

Posebno drzak bio je njen odgovor na pitanje novinara FACE TV-a o tome boji li se smjene nakon što je Skupština Kantona Sarajevo oborila izvještaj o radu i finansijskom poslovanju KCUS-a. 

- Ja se samo jednog bojim - odgovorila je i dodala da nju može samo smijeniti Federalna vlada te da je Skupština KS jedan od suosnivača, a poslanike Skupštine KS nazvala je "amaterima".Nakon ovoga nije dozvolila da više iko postavi pitanje, iako su novinari uglas pitali koga se to ona boji. No, ona i njeni saradnici ustali su i napustili amfiteatar.

Ja sam čisti primjer pogrešne dijagnoze, svoje nalaze poslala sam doktorima u Austriji

Izetbegović je ustvrdila i kako ne može konkretno odgovoriti na pitanje koliko je bilo pogrešnih dijagnoza na KCUS-u s obzirom na to da je riječ „o procesu koji je potrebno dokazati na sudu ukoliko već neko smatra da je uspostavljena pogrešna dijagnoza“.

- Ja sam čisti primjer pogrešne dijagnoze. Ja sam prije 19 godina dijagnosticirana u KCUS-u kao žena koja je napipala kvržicu na dojci. Rečeno mi je da je to bezazlena stvar i da stavljam obloge. No, kako sam ljekar i znala sam da to nije bezazleno, sve nalaze radila sam na svoju ruku jer su mi doktori kazali kako nema nikakvih potreba za nalazima. Sve nalaze poslala sam doktorima u Austriji znajući da kvržica nije nimalo bezazlena stvar. Oni su mi istog momenta rekli da dođem jer se na jednom mjestu vidjela probijena kapsula tog tumora. Znajući da to nije uredu, i otišla sam. Zahvaljujući tome sam ostala živa. Neka i ova konferencija služi za to da se razbije stigma kako ja ovdje liječim ljude, a da se sama liječim vani. To nije tačno. Ja sam vani otišla da spasim glavu jer su ovdje odbijali da mi rade dijagnostiku koju sam tražila – ustvrdila je Izetbegović.

Dr. Zulfu Godinjaka okrivila zbog gubitka djeteta na Ginekologiji

Direktorica KCUS-a nije dvojila ni da pred novinarima ispriča kako je prije skoro 30 godina izgubila dijete na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu, optuživši poznatog ginekologa dr. Zulfu Godinjaka za „nemar“, odnosno da „nije znao napraviti dijagnostiku“. Dr. Godinjak, inače jedan je od onih koji su nakon što je dr. Izetbegović došla na čelo KCUS-a, otišao u penziju, a danas radi privatno.

- Osim što mi je umrlo dijete na porodu, nakon toga sam 11 puta operirana zbog povreda koje su mi moje kolege nanijele u toku nestručno vođenog poroda. Toliko o pogrešnim dijagnozama - kazala je Izetbegović.

NA VRH