MOSTAR

BiH među 20 zemalja svijeta u kojima se najviše konzumiraju cigarete

Na godišnjem nivou, naveo je, u našoj zemlji je 11.000 umrlih od bolesti koje se direktno povezuju s pušenjem i duhanskim dimom

M.Sm.

31.1.2019

Davor Pehar - Avaz
Eniz Čolaković - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

FOTO: M. Sm.


BiH je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije WHO, među 20 zemalja u svijetu gdje se najviše konzumira pušenje, istakli su danas u Mostaru u okviru cjelodnevnog događaja „Život u dimu - spasi me!“, a koji je u okviru „Dana bez cigareta“ održan i u Sarajevu te Banjoj Luci.

Prema riječima doktora Davora Pehara, direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, duhanski dim je najveći kancerogen u BiH.

Na godišnjem nivou, naveo je, u našoj zemlji je 11.000 umrlih od bolesti koje se direktno povezuju s pušenjem i duhanskim dimom.

- Nažalost, brojke koje imamo govore o tome da se više od 44 posto odraslih u Federaciji izjašnjavaju kao pušači, a njih više od 50 posto u našim anketama izjavilo je da su direktno izloženi pasivnom pušenju - rekao je doktor Pehar.

Poražavajući su rezulatati, istakao je, i kada je riječ o pušenju i udisanju duhanskog dima kod djece, gdje se 13 posto njih izjasnilo da su pušači, dok ih je više od 50 posto svakodnevno izloženo pušenju.

- Definitivno, to su stvari o kojima mi kao društvo moramo povesti računa. Zemlje koje su donijele zakonsku regulativu koju i mi nastojimo dobiti u Federaciji BiH su polučile pozitivne efekete od primjene takvih zakona - naveo je Pehar.

Podsjetio je na to da je Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih prerađevina u parlamentarnoj proceduri Parlamenta BiH.

- I ovaj događaj jedan je od načina da potaknemo naše zastupnike da ovaj zakon usvoje, jer na taj način pomažu svim građanima BiH, pogotovo što je broj onih koji su izloženi štetnom utjecaju duhanskog dima na prostorima Federacije izuzetno veliki, među najvećim u Evropi – rekao je doktor Pehar.

Doktor Eniz Čolaković iz Zavoda za javno zdravstvo HNK kazao je da u duhanskom dimu ima 4.000 otrovnih supstanci, od kojih je 43 posto kancerogeno.

- Pušenje je direktno povezanmo s velikim brojem oboljenja, a u prvom redu to se odnosi na karcinom pluća, koji je vodeći u svijetu, pa tako i u BiH – kazao je Čolaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.