STJUARDESE Amila Čišić, studentica prava iz Viteza, nije ni sanjala da će joj avion postati drugi dom

Nažalost, priznajem da je vrijedilo napustiti BiH

Posmatrajući mnoge primjere zaposlenja, gdje mnogi koriste poznanstva i porodične veze, u meni se javio strah za budućnost, kaže Amila o razlozima odlaska

L. REBIHIĆ

Amila Čišić, 23-godišnjakinja iz okolice Viteza, stjuardesa je kompanije „Saudi Arabian Airlines“. Ova studentica Pravnog fakulteta u Zenici u razgovoru za “Avaz” priznaje da nije ni sanjala da će joj avion postati drug dom, jer je bila fokusirana na fakultet.

Kako kaže, živjela je u nadi da će u BiH znanje i rad postati cijenjeni. Ipak, objašnjava da nije htjela postati dio statistike biroa za zapošljavanje te se odlučila prijaviti na oglas saudijske aviokompanije.

Doza straha

- Posmatrajući mnoge primjere zaposlenja, gdje mnogi koriste poznanstva i porodične veze, naglo sam se probudila iz sna i u meni se javio strah za budućnost. Nažalost, priznajem da je vrijedilo napustiti BiH, ali samo nakratko, dok ne ostvarim snove i ne posjetim sve države koje želim. Nakon toga vraćam se u domovinu - kaže Čišić.

  • Čišić: Prvi razgovor za posao urodio plodom

    Čišić: Prvi razgovor za posao urodio plodom


Iako ništa nije znala ni o kompaniji, a ni o poslu, željela je obaviti svoj prvi razgovor za posao, koji je na kraju i urodio plodom.

- Prošla sam prvi krug, a zatim i drugi, nakon čega su stvari postale ozbiljne. Kad sam dobila mail za finalni razgovor, postojala je određena doza straha, ali obavijestili su me da sam primljena - kaže Čišić.

Dodaje da je odlazak u Saudijsku Arabiju uslijedio nakon tri mjeseca, a u međuvremenu je istraživala vrijedi li otići. No, putovanja, novac i avanturistički život bili su mnogo privlačni.

Sve novo

- Vrijeme čekanja prošlo je brzo i odjednom sam se našla na drugom kontinentu, u potpuno stranoj državi. Došla sam u Džedu, grad na obali Crvenog mora, gdje je sve bilo novo, od načina odijevanja do kulture – kaže ona.

Navodi da je život stjuardese uzbudljiv. Putovanja po svijetu, spavanje u luksuznim hotelima, uživanje u zalascima sunca s visine od 10.000 metara… Naglašava da iza osmijeha stjuardese stoji mnogo neprospavanih noći, jer većina letova su noćni, a njen najduži, ujedno i najzanimljiviji, let na Filipine, trajao je 12 sati.

- Jedan od izazova ovog posla je susret s ljudima različitih kultura. Do sada mi se nije desilo loše iskustvo s putnicima. Bez obzira na to odakle dođu, dočeka ih osmijeh i dobrodošlica pri svakom letu – ističe Čišić.

Teški počeci

Čišić, kao i ostale djevojke, prošle su dvomjesečnu akademiju, gdje su boravile u hotelu, nakon čega dobivaju stan u objektu gdje žive zaposlenici kompanije, što obećava visok nivo sigurnosti. - Svaki početak je težak, nekoliko puta sam pomislila i odustati, ali sam, na svu sreću, imala podršku porodice, kao i momka, koji se trudio da mi pruži energiju za svaki novi dan – ističe Čišić.

NA VRH

Podijeli članak na