MEDICINA

Dr. Kapetanović: Nažalost, neće uskoro biti otkriven lijek za rak

Naučnici objavili da će za godinu u apotekama biti dostupan lijek, efikasan od prvog dana liječenja

S. KURT

1.2.2019

ijest o najavi izraelskog proizvođača lijekova „Accelerated Evolution Biotechnologies“ da će za godinu snabdjeti apoteke univerzalnim lijekom za rak, preko noći je obišla planetu. 

- Naš lijek za rak „mutato“ bit će efikasan od prvog dana liječenja, koje će trajati nekoliko sedmica, bez ikakvih ili s neznatnim nuspojavama – naveli su iz ove kompanije.

Bajkovita priča 

Izraelski istraživači ističu da se lijek može smatrati "svojevrsnim antibiotikom protiv raka jer posjeduje tehnologiju ometanja rasta zloćudnih ćelija na najvišem nivou". Najavljuju i da će terapija biti kratka, jeftina i učinkovita.

No, upitan za stručno mišljenje o mogućnosti revolucionarnog otkrića, glandularni hirurg iz Sarajeva dr. Erol Kapetanović, koji godinama liječi oboljele od raka dojke, nije baš toliko optimističan.

- Siguran sam da bi svako volio da se nađe lijek za rak, jer svi smo potencijalni bolesnici. Nažalost, mislim da je ova priča još bajkovita, daleko od realnih svjetskih rezultata. Znamo da se istražuje i laboratoriji rade. Siguran sam i da postoji mogućnost da se pronađe nešto što bi makar ublažilo ubitačno djelovanje raka. Ali, da će se uskoro naći neki lijek, ne vjerujem - izjavio je dr. Kapetanović za „Dnevni avaz“.

Oboljenje ćelija

Svoju skepsu argumentira činjenicom da još nije otkriven uzrok nastanka raka.

- Za neke znanstvenike to je genetika, drugi kažu da je uzročnik psihička ili fizička trauma, hrana, cigarete... Uzrok ne znamo i zato je teško pronaći lijek. Tu je riječ o ćelijama, a ne o nekom mehaničkom oboljenju - objašnjava dr. Kapetanović.



Ni naredne decenije

Kapetanović kaže da ni u Evropi, uprkos dugogodišnjim istraživanjima vrhunskih stručnjaka, nema naznaka da je pronađen lijek za rak.

- Izrael je bogata zemlja, ima dobre znanstvenike. Gdje ima novaca, ima i napretka i dobrih istraživanja. Možda su izraelski naučnici najbliži tome da pronađu lijek, ali ne bih rekao da će se to dogoditi ni u narednoj deceniji – kaže dr. Kapetanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.