APSURDI

Jedan sud, dvije odluke: Delimustafiću produžen pritvor za još dva mjeseca

Dvije odluke u svega 15 dana

Delimustafić: Nevjerovatna situacija. Arhiv

M. AŠČIĆ

1.2.2019

I dok se čeka zvanična odluka Vrhovnog suda Federacije BiH, po žalbi Tužilaštva KS na rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu, da se optuženi Alija Delimustafić, bivši ministar policije BiH, pusti iz pritvora uz milion maraka kaucije, Vanpretresno vijeće iste institucije produžilo mu je pritvor za još dva mjeseca!

Riječ je o tome da je isti sud, u ovom slučaju Kantonalni sud, donio dvije odluke u svega 15 dana.

Naime, postupajuće vijeće Kantonalnog suda Sarajevo, s Igorom Todorovićem na čelu, prihvatilo je 16. januara prijedlog odbrane da se Alija Delimustafić pusti na slobodu uz mjere zabrane i milion KM kaucije u nekretninama, ali se Tužilaštvo KS žalilo Vrhovnom sudu.

No, dok se čeka odluka Vrhovnog suda kojom bi Delimustafić nakon tri godine napustio KPZ Sarajevo i branio se sa slobode, Vanpretresno vijeće je prije tri dana utvrdilo da i dalje postoje razlozi za pritvorskim osnovama. To je utvrđeno nakon kontrole pritvorskih mjera.

Prema tom rješenju, Delimustafiću je produžen pritvor za još dva mjeseca. Ifet Feraget, Delimustafićev advokat, kazao nam je danas da je ovo zaista nevjerovatna situacija jer ne zna na osnovu čega su mu pritvor produžili.

- Jedan sud, dvije različite odluke. Zaista nevjerovatno. Jedni kažu može na slobodu uz mjere zabrane, drugi onda odluče da ipak ima razloga za pritvorom. Postupajuće vijeće je, istina, odlučivalo od kauciji, ali bez obzira na sve, ne znam na osnovu čega je Vanpretresno vijeće odlučilo da postoje razlozi za pritvorom. Pogotovo što suđenje nikad nije ni počelo, a on je pritvoren više od dvije i po godine. Poslao sam žalbu i na ovo rješenje, pa ćemo vidjeti šta će biti - kaže nam Feraget.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.