REAKCIJE

Islamska zajednica osudila pokušaje prekrajanja istine o stravičnom genocidu u Srebrenici

Povjerenje se ne može graditi na prekrajanju istine nego na suočavanju s njom - navode u IZBiH

MINA

Avaz.ba

1.2.2019

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZBiH) osudila je nasrtaje tzv. stvaralaca Republike Srpske i presuđenih ratnih zločinaca na Mustafu ef. Cerića, reisu-l-ulemu u periodu 1993. - 2012. i predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Saopćenje Islamske zajednice u BiH prenosimo u cijelosti:

Nedopustivo je da ljudi koji su presuđeni za ratne zločine nastavljaju braniti zločinački projekt koji je rezultirao stradanjem ove zemlje i njenoga naroda. 

Ovaj posljednji napad na svakog onoga ko se usudi govoriti o zločinima i zločinačkom karakteru politika koje i dalje brane pojedinci u Bosni i Hercegovini i okruženju samo je još jedan dokaz da se radi o orkestriranoj kampanji prekrajanja istine. 

Dio te kampanje je i sramno povlačenje izvještaja o Srebrenici i pokušaj prekrajanja istine o stravičnom zločinu genocida ne samo u Srebrenici nego i čitavom Podrinju i BiH. 

I jučerašnja vijest o potpisivanju protokola o saradnji javnog servisa jednog bosanskohercegovačkog entiteta koji bi trebao biti na usluzi svim građanima i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u kojem se nedvosmisleno kaže da će se raditi samo na istraživanju zločina nad jednim narodom s ciljem "razbijanja stereotipa o Srbima", samo je još jedan nasrtaj na istinu koji vrijeđa žrtve i njihove porodice.

Zato Islamska zajednica poziva sve svoje pripadnike, domaću i međunarodnu javnost da budu svjesni ove kampanje koja se organizirano vodi i kojoj je cilj prekrajanje istine i amnestiranje zločinaca i rezultata zločina. 

Povjerenje se ne može graditi na prekrajanju istine nego na suočavanju s njom - navodi se u saopćenju IZBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.