EYOF 2019. Simbol Evropskog omladinskog olimpijskog festivala

Olimpijski duh opet u BiH: "Plamen mira" stigao na mjesto historije

Krajnje odredište mu je Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase”, gdje će 10. februara biti otvoren EYOF

B.Turković
02.02.2019 14:26

Avion su dočekali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, te predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Plamen mira je s aerodroma nastavio put u novom Jeep Wrangleru, oficijelnom vozilu EYOF-a.

14:26

"Plamen mira", simbol Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), stigao je u Sarajevo!

Bosna i Hercegovina opet će biti centar sportskih dešavanja. Od 9. do 16. februara u našoj zemlji okupit će se 1.086 mladih sportista, budućih osvajača olimpijskih medalja, iz 46 zemalja, koji će se takmičiti u sedam sportova na bh. planinama.

"Plamen mira" u četvrtak su u Rimu, sjedištu Evropskog olimpijskog komiteta, preuzeli gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, gradova domaćina EYOF-a 2019., Abdulah Skaka i Nenad Vuković.

Krajnje odredište mu je Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase”, gdje će 10. februara biti otvoren EYOF.

Na putu ka Sarajevu baklja je bila u Banjoj Luci, a danas je na Sarajevskom aerodromu upriličena svečanost povodom dočeka "Plamena mira". Plamen olimpizma ponovo će tako, nakon 35 godina, zasjati u gradu koji je zvjezdani trenutak doživio 1984., kada su organizirane veličanstvene Zimske olimpijske igre, najbolje organizirane do tada.

13:10

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković dočekali su delegaciju iz Sarajeva s Bakljom mira, koja uskoro kreće u prijestonicu BiH. Kako je rekao Skaka, baklja će u avionu imati poseban tretman. Poželio je da Baklja mira vječno plamti u BiH.

12:00

Delegacija grada Sarajeva, u kojoj su brojni gradski funkcioneri, načelnici, direktori, kreće specijalnim letom sa Sarajevskog aerodroma u Banju Luku po Baklju mira, koja je tamo stigla jučer. 

Povratak delegacije očekuje se popodne. Avion je brendiran te je na njemu logo EYOF-a

NA VRH