SRAMOTNO

Optužnice generalima Armije RBiH kroje se u kuhinji mešetara iz SDA

Među zaštićenim svjedocima protiv Atifa Dudakovića ima i zvaničnika SDA

S. DEGIRMENDŽIĆ - E. TRAKO

2.2.2019

Među zaključcima s posljednje sjednice Predsjedništva SDA našao se i u onaj u kojem su problematizirali izbor Gordane Tadić na mjesto glavnog državnog tužioca.

Rukovodstvo SDA spočitalo je Tadić da je, dok je bila v. d. glavnog tužioca, „otpočeo proces masovnog hapšenja i procesuiranja komandanata Armije RBiH kako bi se napravio vještački etnički balans u procesuiranju ratnih zločina“.


Podobni dvojac

Ovaj providni i jeftini pokušaj SDA da gubljenje svog utjecaja i kontrole pravosuđa pokuša prikriti tobožnjom brigom za heroje koji su branili i odbranili ovu zemlju, mora se razotkriti činjenicama i najnovijim saznanjima o doprinosu kadrova SDA u lovu na bh. generale, komandante i druge patriote.

General Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa ARBiH, uhapšen je 2015. godine po nalogu Tužilaštva BiH, na čijem je čelu tada bio Goran Salihović, tužilac blizak SDA, protiv kojeg se vodi sudski proces, a optužnicu je protiv Mahmuljina potvrdio Sud BiH na čijem je čelu tada bila Meddžida Kreso, nekadašnja predsjednica tog suda, koju je SDA na toj poziciji čuvala 12 godina.

U to vrijeme SDA nije udarala ni po Salihoviću, ni po Kreso. Također, Naseru Oriću, ratnom komandantu Srebrenice, suđeno je pred Sudom BiH po optužnici Tužilaštva BiH, dok su ovim pravosudnim institucijama rukovodili SDA-u bliski Salihović i Kreso.

Koliko je SDA licemjerna, govori i podatak da iza lažnih optužbi protiv Atifa Dudakovića, legendarnog komandanta Petog korpusa i heroja odbrane Krajine, kojeg Tužilaštvo BiH sumnjiči za ratne zločine, kako saznaje „Avaz“, stoje i neki zvaničnici SDA!

To tvrde naši izvori iz Bihaća, Cazina, Bosanskog Petrovca, Sanskog Mosta i Ključa, koji su željeli ostati anonimni. Uz dio dokumentacije koju su nam dostavili u vezi sa svojim tvrdnjama, navode i da su s eneki od svjedoka čak se pojavljivali i kao zaštićeni i kao imenovani.

Lažni iskaz

- Optužnica protiv generala Dudakovića najvećim se dijelom i zasniva na svjedočenju ljudi bliskih SDA, a mi ovdje u Krajini znamo ko je jedan od svjedoka koji je veoma blizak Asimu Kamberu i koji je u jednom organu vlasti. Mi znamo da taj svjedok nije bio na mjestu događaja koje se navodi u optužnici 15. septembra 1995. godine, a svjedočio je kao da je bio - tvrdi naš izvor.

Naši sagovornici ističu da su iskaze protiv Dudakovića svjedoci upravo bliski SDA, koji su ujedno i zaštićeni, davali dok je na čelu Tužilaštva BiH bio Goran Salihović, a da je tokom protekle dvije godine na osnovu tih svjedočenja u Državno tužilaštvo pozivano više stotina pripadnika Petog korpusa da bi se izjasnili o tim navodima. Iz dokumenta u koji je „Avaz“ imao uvid vidljivo je da je jedan od ključnih svjedoka u iskazu na koji su se do sada pozivali mediji iz RS svjedočio dok je na čelu Tužilaštva BiH bio Goran Salihović.

Optužbe za progon generala Alagića

Naši izvori podsjećaju i na to da je u javnosti godinama prisutna priča da je Asim Kamber, dugogodišnji funkcioner SDA, jedan od onih koji su došli glave Mehmedu Alagiću, slavnom komandantu Sedmog korpusa ARBiH. Alagić je umro 2003. i svih ovih 16 godina SDA se nikad nije očitovala o brojnim optužbama o tome da su Alagića najviše dotukli Kamberov progon i namještaljke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.