REAKCIJE

"BH novinari" osudili ponašanje Sebije Izetbegović: Direktorica KCUS-a treba se izviniti medijima

Pozivaju novinare i medije da s mnogo više profesionalnog dostojanstva i kolegijalnosti postupaju u situacijama kada javni zvaničnici vrijeđaju njihove koleginice i kolege

Borka Rudić

Avaz.ba

2.2.2019

Upravni odbor Udruženja "BH novinari" upućuje javni protest direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebiji Izetbegović zbog uvredljivog, arogantnog i neprofesionalnog postupanja prema novinarima i medijima na pres-konferenciji održanoj 31. januara u Sarajevu.

Ističu da se jednostavan događaj, čija je svrha trebala biti prezentiranje rezultata poslovanja najveće javne zdravstvene ustanove u BiH, zaslugom direktorice Izetbegović i njenih saradnika, pretvorio u višesatni performans, tokom kojeg su novinari ismijavani, istjerivani iz sale ili na druge, nekulturne načine onemogućeni u dobivanju informacija od javnog značaja.

Upravni odbor "BH novinara" osuđuje takvo postupanje, ocjenjuje ga neprimjerenim, suprotnim osnovnim postulatima javnog komuniciranja i ponižavajućim za obje profesije, i novinarsku i ljekarsku.

Upravni odbor "BH novinara" zahtijeva od direktorice Izetbegović izvinjenje medijima i cjelokupnoj bh. javnosti zbog neprihvatljivog ponašanja prema novinarima, uključujući i uskraćivanje odgovora na pitanja o učestalim, javnim kritikama njenog rada i zdravstvenih usluga u KCUS-u.

Također poziva novinare i medije da s mnogo više profesionalnog dostojanstva i kolegijalnosti postupaju u situacijama kada javni zvaničnici vrijeđaju njihove koleginice i kolege, uskraćuju im odgovore na kritička pitanja ili ih istjeruju sa javnih događaja, saopćeno je iz Upravog odbora Udruženja "BH novinari".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.