MANIFESTACIJE

U Kladnju obilježena 26. godišnjica formiranja Prve muslimansko-podrinjske brigade

A. H.

2.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U Kladnju je danas, u prisustvu preživjelih boraca, predstavnika Općine Kladanj, kao i bošnjačkih predstavnika u entitetu Republika Srpska, obilježena 26. godišnjica osnivanja Prve muslimansko-podrinjske brigade.

Riječ je o brigadi kroz koju je prošlo više od 4.600 boraca, uglavnom prognanika iz Podrinja. Iako je važila za jednu od materijalno najsiromašnijih brigada Drugog korpusa, ostat će upamćena po hrabrosti njenih boraca, od kojih je njih osam odlikovano najvećim vojničkim priznanjem, značkom "Zlatni ljiljan", dok su dvojica nosioci priznanja "Srebreni štit".

Obilježavanje godišnjice osnivanja brigade bila je prilika da se preživjeli, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, sjete svojih 98 poginulih saboraca, među kojima je i njihov komandant Bećir Mekanić.

U čast obilježavanja godišnjice formiranja Prve muslimansko-podrinjske brigade u Kladnju je upriličena i svečana akademija, kao i izložba fotografija, audio i novinskih zapisa, te raznih drugih dokumenata koji podsjećaju na vrijeme i događaje u kojima su učestvovali borci ove brigade.

Ovom prilikom prisutnim su se, osim potpredsjednika entiteta RS Ramiza Salkića, Dževada Mahmutovića, nekadašnjeg pripadnika brigade, obratili i načelnik općine i predsjednik Općinskog vijeća Kladanj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.