PROCESI

Sutra statusna konferencija u slučaju "Atif Dudaković i drugi"

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu i stavlja na teret zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosne i Hercegovine

Tužilaštvo BiH pozvalo 447 svjedoka i šest stručnih vještaka. Arhiv

Srna

3.2.2019

U Sudu BiH sutra bi trebala biti održana statusna konferencija na kojoj će biti utvrđen plan suđenja generalu Atifu Dudakoviću i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa Armije BiH za zločine na području Krajine 1995. godine.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije BiH koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.  

Optužnica ih tereti za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva osoba srpske nacionalnosti, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.  

Tužilaštvo BiH je najavilo da će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.  

Početak statusne konferencije zakazan je za 12 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.