MOSTAR

Priznao ubistvo vršnjaka pa od policajaca tražio da jede

Zajedno prodali BMW, nakon čega je novac, navodno, uzeo ubijeni D. V.

Maloljetni J. Dž. sinoć je priveden u Tužilaštvo HNK (Foto: M. Smajkić)

M. SMAJKIĆ

3.2.2019

Policijski istražitelji, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, jučer su ispitivali okolnosti pod kojima se preksinoć u 19.30 sati dogodilo stravično ubistvo. Tada je J. Dž. (17) iz automatske puške ubio svog vršnjaka i prijatelja D. V.

Nedugo nakon ubistva, na nekadašnjem rudarskom kopu Vihovići iznad Mostara, počelo se špekulirati da je motiv ubistva novčani dug.

Četiri hica

Iz izvora bliskog istrazi saznali smo da je J. Dž., koji se navodno pješice zaputio do Policijske uprave Mostar s Vihovića, gdje je prijavio da je ubio svog prijatelja, ispričao da su njih dvojica zajedno prodali automobil BMW, nakon čega je novac uzeo D. V.

Dogovor je bio da novac podijele, ali J. Dž. duže vrijeme od svog prijatelja nije dobio ništa. To više , ispričao je, nije mogao podnijeti. Bilo mu je prekipjelo da čeka novac, pa je svog prijatelja pozvao da se nađu na Vihovićima. Kada je D. V. došao, on ga je iz automatske puške izrešetao sa, kako saznajemo, četiri hica dok se nalazio u automobilu Hyundai.

Hyundai u krugu sjedišta MUP-a HNK

Istražitelje je nakon njegovog priznanja iznenadilo odsustvo skoro bilo kakve emocije.

Bio je, rečeno nam je, tako hladan, da je nakon priznanja odmah tražio da jede, kazavši da ne može obuzdati strašnu glad.

Ipak, jučer su ga cijeli dan, u prisustvu psihologa i socijalnog radnika, saslušavali istražitelji, koji preksinoć na mjestu zločina nisu ostali ravnodušni nad prizorom izrešetanog 17-godišnjaka.

Pronađena puška

Uviđaj je trajao skoro do ponoći, a na licu mjesta nađena je puška kojom je počinjeno ubistvo te su izuzeti brojni tragovi koji će biti poslani na vještačenje.

U Gradskoj mrtvačnici Bijeli Brijeg jučer je obavljena obdukcija ubijenog D. V. Također, u krugu sjedišta MUP-a HNK rađena su vještačenja na automobilu Hyundai.

Zvaničnih informacija o svirepom ubistvu jučer iz MUP-a HNK nije bilo, a iz Kantonalnog tužilaštva kratko nam je rečeno da su poduzete sve neophodne istražne radnje radi potpunog rasvjetljavanja ovog tragičnog događaja.

Porodica J. Dž. u Njemačkoj

Sedamnaestogodišnji J. Dž. sin je Mladena Džidića, koji je početkom januara tokom redovnog odsustva pobjegao iz Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Mostar, u kojem je služio 17-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Crnogorca Branislava Obradovića.

Majka 17-godišnjaka s mlađim sinom i kćerkom boravi u Njemačkoj, gdje je otišla muževljevim roditeljima zbog finansijske situacije. Kako smo saznali, s njima je bio i J. Dž., koji se vratio u Mostar jer je, navodno, želio polagati vozački ispit. Do sada nije bio zabilježen u policijskoj evidenciji, baš kao ni ubijeni D. V., za kojeg se jučer govorilo da je bio pristojan mladić, koji je pohađao Srednju elektrotehničku školu.

Marko Romić, specijalista traumatske psihologije: Odrastao je s ocem koji je počinio teško krivično djelo

Nakon informacije o stravičnom zločinu, Mostar je jučer brujao o tome kako je J. Dž.  počinio ubistvo slično kao i njegov otac. Mladen Džidić iz koristoljublja je 13. oktobra 2009. godine ubio Branimira Obradovića iz pištolja na lokalitetu svoje porušene folkoteke na Vidikovcu iznad Mostara.

Romić: Međuljudski odnosi

Profesor Marko Romić, specijalista traumatske psihologije, kazao nam je da se te dvije stvari ne mogu ne dovesti u vezu.

- Taj je dječak ustvari odrastao bez oca. Pitanje je i dok je bio s ocem kakvo je njegovo djetinjstvo bilo. Živimo u vremenu u kojem je roditeljska uloga i zadaća jako dovedena u pitanje i u mnogočemu je kompromitirana. Jer, roditelji iz raznih razloga svoju dužnost ne obavljaju kako treba. Ovaj dječak imao je, čini se, nesreću da ima oca koji je napravio takvo djelo. I on je napravio nešto vrlo slično. Mada, naravno, ne mora biti da je ta činjenica utjecala na njega – kaže nam Romić.

Komentirajući da su ubica i ubijeni bili prijatelji, Romić kaže da se otvara pitanje kakva su današnja prijateljstva i odnosi među mladima.

- Ako je istina da se ubistvo dogodilo zbog duga, kako je moguće da jedan dječak od 17 godina ima nekakav dug zbog kojeg će se dogoditi ubistvo. To su prestrašne stvari. O problematici odgoja pričamo samo kada se dogode ovakve tragedije, a naš je odgoj u teškoj krizi. Od obiteljskog do škole, koja je nekad bila odgojno-obrazovna institucija -zaključuje Romić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.