POSJETE

Dok se brojne općine u BiH bore s poplavama, pogledajte kakva je situacija u Neumu

U južnom dijelu naše zemlje potpuno drugačije

A. LATIĆ

3.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

Dok su brojna mjesta širom BiH ovih dana pogođena obilnim padavinama i poplavama, u južnom dijelu naše zemlje, na moru, situacija je potpuno drugačija.

Iako je vrijeme oblačno, nedjeljni dan u Neumu ničim ne ukazuje na zimu.

U kafićima se mogu vidjeti grupe građevinskih radnika koji su nedjelju iskoristili za odmor, a na plažama ima i turista, koji šetaju uz mirno more. Najčešće su u pitanju Južnokorejci, koji su tokom zimskih mjeseci česti gosti u Neumu.

Kako smo saznali od uposlenika jednog neumskog hotela, njima je ovo samo usputna stanica u obilasku destinacija kao što su Dubrovnik, Korčula, Mostar, itd.

Zbog jeftinijeg smještaja u Neumu agencije u svojim ponudama za obilaske znamenitosti Hrvatske i BiH koriste Neum kao mjesto odmora i noćenja za turiste. Ovo svakako pogoduje vlasnicima brojnih hotela koji, zahvaljujući grupama iz Južne Koreje i drugih zemalja Azije, ali i Evrope, ne prestaju s radom ni tokom zimske sezone.

Upravo je ovo najveća prednost Neuma - što se nalazi na strateškom mjestu. Samo sat vožnje dijeli ga od Dubrovnika, sat i po od Korčule, nešto više od sat od Mostara, a samo pola sata dijeli ga od desetina plaža na Makarskoj rivijeri koje se smatraju jednim od najljepših i najčistijih u Evropi.

Pogledajte kako tokom zime izgleda naš jedini grad na moru, bosaskohercegovački dragulj - Neum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.