PROBLEMI Veliki dio Duvanjskog polja pod vodom

Poplave u Tomislavgradu: Proradila i vrela na Ljubuši, što je nova opasnost

Iz Štaba civilne zaštite plaše se da se ne ponovi 2010. godina

Ale Kamber
04.02.2019 10:20

Nakon topljenja snijega i nekoliko kišnih dana, veliki dio Duvanjskog polja je pod vodom, posebno oko riječnih tokova i uz pojedine saobraćajnice, od kojih su neke dijelom i poplavljene, što otežava saobraćaj. 

Nasreću, kako javljaju iz Štaba civilne zaštite Tomislavgrad, voda se sa saobraćajnica Tomislavgrad - Lipa i u Mandinom Selu povukla, a bilo je i dosta poplavljenih podrumskih i poslovnih objekata u Tomislavgradu i nekim selima, pa su intervenirali vatrogasci i Civilna zaštita. 

Kako je kazao zapovjednik Štaba civilne zaštite Tomislavrad Jozo Jakić, proradila su i vrela na Ljubuši, čija voda pogađa naselja i saobraćajnice, a koje će biti još više otapanjem snijega s ove planine. 

Voda je već poplavila cestu u naseljima Lug i Sarajlije, zbog čega se vozači upozoravaju na oprez. 

Jakić je još prije nekoliko dana za "Avaz" kazao da se plaše da im se ne ponovi 2010. godina kad su imalo velike probleme i štete od poplava, zbog čega su maksimalno angažirani i učinit će sve što je u njihovim mogućnostima da štete od poplava budu što manje, vodeći prvenstveno brigu o životima mještana, a i samih pripadnika CZ.

NA VRH